Istumine võib tõsta vähiriski kuni 66 protsenti

Marina Lohk
, Tarbija24 reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Me kõike oleme teadlikud sellest, et näiteks töödeldud liha, suitsetamine, õhusaate suurendavad vähiriski, kuid uue uuringu kohaselt on kurja juur ka istuv eluviis.

Ajakirjas Journal of the National Cancer Institute avaldatud uuringu kohaselt ohustab suure osa päevast istudes veetvaid inimesi kuni 66 protsenti kõrgem vähirisk, kirjutab Time.

Teadlased vaatlesid kokku 43 uuringut, mille raames inimestelt küsiti nende igapäevase kehalise aktiivsuse ja vähi esinemise kohta. Tulemusena leiti, et istumise ja vähi vaheline seos oli tugev sõltumata sellest, kui kehaliselt aktiivsed osalejad väljaspool istumise aega olid. Teisisõnu, isegi inimesed, kes tegid näiteks regulaarselt trenni, kuid veetsi rohkem aega diivanil telerit vaadates, olid vähist rohkem ohustatud kui need, kes istusid vähem.

Uuringust leiti istuva eluviisi seos 24 protsenti kõrgema käärsoolevähi, 32 protsenti kõrgema endomeetriumi vähi ja 21 protsenti kõrgema kopsuvähi riski vahel. Kui teadlased vaatlesid eraldi erinevaid istuva eluviisi tüüpe, siis nad leidsid, et teleri vaatamine oli seotud 54 protsenti kõrgema käärsoolevähi ja 66 protsenti kõrgema endomeetriumi vähi riskiga.

Iga lisandunud kaks tundi istumist päevas tõstis käärsoolevähi riski 8 protsendi võrra ja endomeetriumik vähi riski 10 prosendi võrra.

Samas ei leidnud teadlased seost istuva eluviisi ja teiste vähiliikide, nagu näiteks rinna- või eesnäärmevähi riski vahel.

Uuringu autorid tõid välja, et nende leiud tõestavad, et oluline pole vaid ennast piisavalt liigutada, vaid püüa ka vähem istuda.

Üks teine uuring on näidanud, et inimestel, kes käisid pärast lõunasööki jalutamas, oli madalam veresuhkru tase kui neil, kes jäid pärast söömist istuma.

Kui rääkida endomeetriumi vähist, mis on tihedalt seotud rasvumisega, võib ka seos istumisega tuleneda kaalutõusuga. Rasvumine võib soodustada vähki soodustavaid protsesse, nagu põletik, ning tõsta ka vähi tekkega seotud hormoonide taset. Kaalus juurdevõtmine võib samuti viia madalama D-vitamiini tasemeni, mis omakorda võib tõsta käärsoolevähi riski.

Autorid märkisid, et konkreetselt teleri vaatamine võib kaasa tuua teatud vähiliikide suurema riski seetõttu, et teleri vaatajad kipuvad teistest enam tarbima ka ebatervislikke snäkke ja suhkrurikkaid karastusjooke, mis soodustavad samuti rasvumist ja kõike sellega kaasnevat.

Kuid üldine istumise vähendamine ei pruugi olla kerge, kuna enamik kontoritöötajaid veedab suurema osa oma tööpäevast arvuti taga istudes. Siiski tasub istumist vähendada kas või seeläbi, et teha iga paari tunni tagant väikeseid pause ja jalutada ringi. Ka harjumus süüa lõunat otse oma laua taga on halb, sest vähendab liikumist veelgi enam.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles