Haigekassa nõuab sisse kümneid välismaalt saadetud raviarveid

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haigekassa.
Haigekassa. Foto: Toomas Huik

Igal aastal esitab Eesti haigekassa võõrsil arstiabi vajanud inimestele kümneid raviarveid, nii mõnelgi puhul tuleb raha kättesaamiseks ette võtta kohtutee.

«Teiste ELi liikmesriikide poolt haigekassale esitatud raviarvete hulk on tuhandetes, kuid juhtumite hulk, kus haigekassa peab esitama välismaal vältimatut arstiabi saanule nõude, jääb aastas alla saja,» rääkis haigekassa pressiesindaja Kertu Eensaar.

Tema sõnul on tegelikult probleemsete juhtumite arv veelgi väiksem, sest ühe juhtumi kohta võib saabuda mitu arvet.

Eensaar ütles, et umbes 40 protsendi nõuete puhul on olnud vajadus pöörduda võlgnevuse sissenõudmiseks kohtusse. Keskmine nõude suurus on 300 eurot.

Eensaare sõnul pole võimalik teha üldistust, kes võõrsil ootamatult arstiabi vajavad. Küll aga näitab statistika, et kõige enam tuleb selliseid raviarveid Saksamaalt, Soomest, Rootsist ja Hispaaniast.

Juuni alguses mõistis kohus Soomes ehitajana töötanud mehelt välja 5326 euro suuruse raviarve. 13. märtsil 2012 sai mees Espoos infarkti ja talle tehti operatsioon. Poolteist päeva pärast operatsiooni palus mees end haiglast välja kirjutada. Ehitajal puudus nii Soome kui ka Eesti ravikindlustus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles