Ajakiri Time: lõpp sõjale rasva vastu

Marina Lohk
, Tarbija24 reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Ajakirja Time juuninumbri kaanelugu räägib sellest, et rasv ei olegi kurjast, tuues välja, et kui oliivides ja kalas leiduvate rasvade kasulikkus on juba mõnda aega teada olnud, siis steigis või võis leiduvad küllastunud rasvu on siiani peetud kahjulikuks, ehkki see ei pruugi nii olla.

Womenshealthmag.com kirjutab, et töötlemata toitudes, nagu näiteks lihas, juustus, jogurtis ja piimas sisalduvad küllastunud rasvad võivad olla samuti südamele kasulikud. Vähemasti ajakirjas Annals of Internal Medicine avaldatud 80 uuringu analüüs leidis, et suuremas koguses küllastunud rasvade tarbimine ei suurenda südamehaiguste riski.

Lisaks, nagu toob välja ajakiri Time, kuigi ameeriklased on vähendanud tarbitavate rasvade hulka, vahetades või margariini vastu ja süües mune ilma munakollaseta, eelistades «light»-märkega kartulikrõpse ja vähese ravasisaldusega mikrolaineahju-toite, mida reklaamitakse tervislikena, on nad rohkem ülekaalulised ja haiged kui kunagi varem. Loomsete rasvade tarbimine on vähenenud, kuid samal ajal on suurenenud süsivesikute tarbimine. Tulemus - aastate 1980 ja 2012 vahel tõusis teise tüübi diabeedi esinemissagedus 166 protsendi võrra – praegu kannatab selle kroonilise haiguse all ligi üks kümnest ameeriklasest.

Rasva demoniseerimine võib olla andnud tagasilöögi sellisel viisil, millest me alles hakkame aru saama, ütleb Time’i artikkel.

Loo moraal: süüa tuleb naturaalseid, töötlemata toite ja hoida oma toidusedelit tasakaalus.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles