Seitse toitu, mis aitavad kaalust alla võtta

Marina Lohk
, Tarbija24 reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hummus
Hummus Foto: SCANPIX

On üpris loogiline, et kui tahad kaalust alla võtta, peaksid sööma rohkem köögivilju ja eelistama värsket, liigselt töötlemata toitu. Kuid toitumisspetsialistide sõnul aitavad mõned toiduained kaalulangust kiirendada.

Hummus

Ajakirjas Journal of Nutrition & Food Sciences avaldatud uuring leidis, et regulaarselt seda kikerhernepastat söövatel inimestel on keskmiselt 8 protsendi võrra väiksem vööümbermõõt kui neil, kes hummust ei söö. Miks? Hummus sisaldab rohkelt kõhtutäitvaid kiudaineid ja valku, kirjutab womenshealthmag.com.

Šokolaad

Jah, see ei ole nali! Ajakirjas Nutrition avaldatud uuring näitas seost suurema šokolaaditarbimise ja väiksema kõhurasva hulga vahel. Varasemad uuringud on näidanud, et tumedas šokolaadis leiduvad antioksüdandid võivad kiirendada ainevahetust. Kuid loomulikult ei ole see mingi vabandus, et hakata ohjeldamatult šokolaadi sööma – mõõdukus on siin võti.

Kaerakliid

Kaerakliide söömine hommikul aitab vähendada söögiisu, näitas ajakirjas Appetite avaldatud uuring. Nagu ka hummuse puhul, mängivad siin tähtsat rolli kiudained.

Tee

Vastavalt ajakirjas Americal Journal of Clinical Nutrition avaldatud uuringute metaanalüüsile võivad tees sisalduvad katehiinid ja kofeiin aidata sinu kehal rasva kiiremini oksüdeerida (loe: kiirendada kaalulangust).

Kuivatatud ploomid

Liverpooli ülikooli teadlased Inglismaal tutvustasid hiljuti ühte uuringut, mis kinnitas, et igapäevaselt peotäie kuivatatud ploome söönud inimesed võtsid kaalust kiiremini alla. Põhjus? Üllatus-üllatus – kiudained!

Avokaado

Söö lõunasöögi kõrvale pool avokaadot ja su täiskõhutunne püsib kuni õhtusöögini, ütleb ajakirjas Nutrition Journal avaldatud uuring. Kiudained, kaalium ja tervislikud rasvad aitavad vähendada söögiisu ning ennetada pärastlõunaseid rünnakuid ebatervislikele snäkkidele.

Maapähklid või maapähklivõi

Ajakirjas British Journal of Nutrition avaldatud uuring leidis, et maapähklite või maapähklivõi lisamine hommikusöögile võib hoida täiskõhutunnet kuni 12 tundi. Miks? Teadlaste läbi viidud eksperimendi raames neid söönud inimestel oli kõrgem hormooni peptiid YY tase, mis hoolitsebki täiskõhutunde eest. Kuid ei maapähklite ega nendest tehtud võidega ei tasu liialdada, sest nad annavad ka palju kaloreid. Piirdu 28 grammi pähklite või kahe supilusikatäie maapähklivõiga.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles