Euroliit määras kõikidele veebiapteekidele ühise turvalisuse logo

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Komisjoni sätestatud veebiapteekide logo.
Euroopa Komisjoni sätestatud veebiapteekide logo. Foto: Meditsiiniuudised.ee kuvatõmmis

Euroopa Komisjon võttis eile vastu võltsitud ravimite direktiivi kohase rakendusmääruse, milles sätestatakse veebiapteekide ühise logo kujundus ja tehnilised nõuded selle ehtsuse tagamiseks.

Logo võetakse kõikjal kasutusele 2015. aasta teisel poolel, kirjutab Meditsiiniuudised.

Üha enam eurooplasi ostab ravimeid interneti teel. Kuidas aga kindel olla, et veebiapteek on ehtne ja ohutu?

Euroopa Komisjoni tervisevolinik Tonio Borg ütles, et interneti teel ravimeid ostes peab tarbija teadma, et kui ta ei osta seaduslikult müüjalt, on tal oht osta võltsitud ravimeid. «Võltsravimil ei tarvitse olla ravitoimet ning see võib olla kahjulik või isegi surmav. Tarbijate ohutuse tagamiseks on komisjon kehtestanud veebiapteekidele ühise logo,» lisas Borg.

Fotol on logo, mida tuleks veebiapteegi kodulehelt otsida. Ristkülikus vasakul keskel on ELi selle liikmesriigi lipp, kus veebiapteek on asutatud, ning tekst peab olema tõlgitud asjaomase riigi keelde või keeltesse.

Kuidas strateegia toimib?

Kõigepealt otsige veebisaidil, mille kaudu soovite ravimeid osta, üles selline logo ning klõpsake sellel. Teid suunatakse riigi reguleeriva asutuse veebisaidile, kus on loetletud kõik seaduslikult tegutsevad veebiapteegid ja ravimite muud seaduslikult volitatud jaemüüjad.

Kontrollige, et apteek oleks selles nimekirjas. Seejärel jätkake ostu sooritamist. Kui veebiapteeki nimekirjas ei ole, ärge ostke ravimeid sellelt veebisaidilt. Valige oma koduriigi reguleeriva asutuse veebisaidil loetletute hulgast üks seaduslik edasimüüja.

Määrus peaks jõustuma järgmise nelja kuni kuue nädala jooksul. Liikmesriikidel on aega üks aasta, et valmistuda selle kohaldamiseks. Euroopa Komisjon pakub riikide asutustele teabevahetusvahendite kogumit, et toetada neid võltsitud ravimite direktiivi kohaste teabekampaaniate läbiviimisel oma riigis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles