Viis märki, et peaksid rohkem süsivesikuid sööma

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Šokolaadikook.
Šokolaadikook. Foto: Panther Media / Scanpix

Kuigi moedieedid soovitavad võimalikult palju vältida süsivesikuid, võib seda soovitust järgides tekkida organismis erinevaid häireid.

Väljaanne Huffington Post tõi välja viis märki, mis näitavad, et tasuks süüa rohkem süsivesikuid.

1. Sul on halb hingeõhk.

Süsivesikutevaeste dieetide eesmärk on põletada keha rasvavarusid. Paljude ekspertide arvates ei ole selline tegevus siiski pikaajalises plaanis jätkusuutlik. Kui keha rasva põletab, vallanduvad kemikaalid, mida nimetatakse ketoonideks. Ketoonid paraku tekitavad ebameeldivat lõhna, mis jõuab hingeõhku. Suuhügieenist sel juhul suurt abi pole.

2. Su treeningvorm langeb.

Kui füüsiliselt tegusad ja aktiivsed inimesed ei saa piisavalt süsivesikuid, võib organism hakata tarbima selle asemel proteiini. Valgud on aga vajalikud lihastele. Süsivesikud aitavad pärast trenni kiirendada keha taastumise protsessi.

3. Sa oled uimane.

Nii nagu keha, vajab ka aju süsivesikuid, glükoosist saadavat energiat. Kui aju ei saa piisavalt vajalikku glükoosi, vähendab see aju töövõimekust. Varasemad uuringud on näidanud, et süsivesikutevaeste dieetide kasutajad saavad mälutestides madalamaid tulemusi.

4. Sa oled tujukas.

Kaalulangetajad, kes vähe süsivesikuid tarbivad, kurdavad kõige sagedamini, et nad on väsinud, ärritatud ning pinges ja stressis, seda isegi siis, kui nende kaal langeb. Üks võimalik põhjus seisneb selles, et süsivesikuid on vaja, et keha toodaks serotoniini – kemikaali, mis hoolitseb selle eest, et tuju üles läheks.

5. Su seedimine on korrapäratu.

«Üks peamisi kohti, mille kaudu näeb oma ainevahetuses muutusi, on seedetrakt,» lausus Wisconsini lastehaigla arst Stephen Sondike. Tõenäoliselt avalduvad muutused kõhukinnisuses. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles