Üksteist suuremat trennimüüti

Marina Lohk
, Tarbija24 reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Treenimise kohta levib palju erinevaid müüte, mida uskudes võid endale liiga teha. Womenshealthmag.com toob välja levinumad müüdid ja selgitab, kuidas asjad tegelikult on.

Müüt: Rasva saab põletada kindlas piirkonnas

Tegelikkus: Treenimine võib vähendada sinu üldist rasvaprotsenti, kuid sa ei saa kontrollida, mis piirkonnast sa rasva põletad. Ajakirjas Journal of Strength & Conditioning avaldatud uuringu raames pandi 11 inimest 12 nädala jooksul treenima vaid ühte jalga. Kuid ehkki nad treenisid vaid ühte jalga, kaotasid nad mõlemalt jalalt umbes sama palju rasva, põletades samal ajal rasva ka vöökohast ülevalpool.

Müüt: Tühja kõhuga ei tohiks trenni teha

Tegelikkus: Sinu keha põletab rohkem rasva, kui teed trenni enne hommikusööki. Seda kinnitas ajakirjas British Journal of Nutrition avaldatud uuring. Kuid ära unusta juua vett!

Müüt: No pain, no gain (pole valu, pole tulemust)

Tegelikkus: Väike ebamugavustunne on normaalne, kuid kui tunned iganes teravat valu, lõpeta treenimine ja konsulteeri arstiga.

Müüt: Enne treeningut peaks venitama

Tegelikkus: Värske uuringu järgi lõdvestab venitamine kõõlused ja teeb lihased vähem stabiilseks. Mis tähendab, et trennieelne venitus võib sinu treeningu hoopis ära rikkuda.

Müüt: Suurte raskustega treenimine teeb suureks

Tegelikkus: Eriti naised püüavad suurtest raskustest tavaliselt pigem eemale hoida, arvates ekslikult, et nende kasutamine treenimisel teeb kohe kulturistiks. Tegelikult on nii, et suured raskused võivad aidata sul hoopis saledamaks saada. Ajakirjas Medicine & Science in Sports & Exercise avaldatud uuring näitas, et tehes suuremate raskustega vähem kordusi põletad rohkem kaloreid kui väiksemate raskustega rohkem kordusi tehes.

Müüt: jõumasinad on paremad kui vabad raskused

Tegelikkus: paljud jõusaalimasinad on kujundatud meestele ning kui sa oled naine, võib õige tehnikaga harjutuste sooritamine osutuda veidi keerulisemaks kui vabade raskustega. Lisaks isoleerivad masinad kindlaid lihaseid, mis tähendab väiksemat kalorikulu kui vabade raskustega treenides, kus on sageli kaasatud terve keha.

Müüt: jooksulindil jooksmine on sama efektiivne kui õues jooksmine

Tegelikkus: Jooksmine ebatasasel pinnasel või vastutuult nõuab sinu kehalt rohkem energiat kui jooksulindil, mistõttu võid sa õues treenides kulutada umbes kümnendiku võrra rohkem kaloreid kui läbides sama kilometraaži sisetingimustes.

Müüt: Higistamine tähendab, et oled vormist väljas

Tegelikkus: See kõlab vastuoluliselt, kuid mida paremas vormis sa oled, seda kiiremini hakkab sinu keha higistama, nii et inimene, kes on väga heas vormis, eritab rohkem higi kui see, kes ei ole nii heas vormis, ütleb Gatorade Sports Science Institute’i vanemteadur Beth Stover.

Müüt: Keretõsted on kerelihastele parimad

Tegelikkus: Kui tahad saavutada oma vöökohal tõeliselt häid tulemusi, peaksid tegema erinevaid kerelihaseid tööle rakendavaid harjutusi, mitte ainult keretõsteid.

Müüt: Treenimine teeb näljaseks

Tegelikkus: Kõrge intensiivsusega treening võib ajakirjas International Journal of Obesity avaldatud uuringu järgi hoopis vähendada söögiisu.

Müüt: Jooks on parem kui kõnd

Tegelikkus: Et nii kõndimise kui jooksmise puhul on kaasatud ühed ja samad lihasgrupid, kuid lihtsalt erineva intensiivsusega, annavad nad üldiselt ka samu tulemusi. Loomulikult pead sa sama energia kulutamiseks kõndima oluliselt kauem kui jooksma. Nii et kui küsimus on ajas, siis võidab muidugi jooks.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles