Vanem kahtlustab Poola kultuurmustikaid lapse mürgitamises

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kultuurmustikad.
Kultuurmustikad. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Veterinaar- ja toiduamet (VTA) kinnitab, et nendeni on jõudnud kaebus, milles kurdetakse kultuurmustikate söömisest tingitud tervisehädade üle, kuid üksikjuhtum ei kinnita veel viirusliku haigustekitaja esinemist mustikas.

«Minu tütar sõi täna umbes 100 grammi Poola kultuurmustikaid ja oksendab nüüd meeletult. Olen andnud kiirabi nõuande järgi kummeliteed ja omal algatusel söetablette. Lapsel on nii paha olla,» teatas avalikus foorumis üks lapsevanem.

VTA toiduosakonna jaekaubanduse, mahepõllumajanduse ja mitteloomse toidu büroo peaspetsialist Jaana Oona kinnitas, et tarbija on esitanud kaebuse ka veterinaar- ja toiduameti vihjetelefonile.

«Hetkel ei ole mustikate kohta saabunud teisi vihjeid ning ka kiirhoiatussüsteemis pole vastavasisulisi teateid teistest liikmesriikidest. Antud juhtumi puhul ei saa välistada toidumürgistust,» hindas ta. Siiski toonitas ta, et arsti poolt kinnitatud diagnoos üksikjuhtumi puhul ei tõesta, et mustikas esines viiruslik haigustekitaja või selle toksiin.

Mürgistusinfoliin samasisulisi kaebusi saanud ei ole. Infoliinilt nenditi, et kuna mustikas ei ole ise mürgine taim, muutub oluliseks see, kust on marjad ostetud ehk millega marjad olid kokku puutunud või millega neid oli väetatud.

«Ma ostsin kunagi turult tundmatu päritoluga mustikaid ja sain ka sellise mürgituse, et minutipealt sisuliselt hakkas halb ja samas juba oksendasin,» tõi sama kogemuse foorumis välja teinegi inimene.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles