Silmaarst: kuumal suvepäeval imikule päikeseprillid pähe!

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Beebi päikeseprillid pole moeröögatus, vaid hädavajalik tarbeese.
Beebi päikeseprillid pole moeröögatus, vaid hädavajalik tarbeese. Foto: SCANPIX

Laste silmi tuleb kuumal päikesepaistelisel suvepäeval eriti hoolikalt kahjuliku päikesekiirguse eest kaitsta, sest lapse silmade kaitsevõime on madal: lapse silma pupill on lai, lääts kristallselge ja pealegi vaatab ta rohkem ülespoole kui täiskasvanu. Lastel on suurem oht ülemäärasest päikesekiirgusest põhjustatud silmakahjustuste tekkeks.

Inimorganismi kudedel on erinev vastupidavus UV-kiirgusele ja erinev võime taastuda, ütles ajalehele Turun Sanomat silmaarst Pekka Palmu. Kui naha pealmine kiht ehk epidermis taastub päikesepõletusest kergesti, siis silmakudedel on see võime väiksem. «Pideva ülemäärase UV-kiirguse sattumisel silma suureneb tunduvalt hallkae tekke risk, silmaläätse tuhmumise oht ja paljudesse muudesse silmahaigustesse haigestumise risk. Hoolikalt tuleks päikesekiirguse eest kaitsta juba imikute silmi,» nentis Palmu. Elastseid, laia kummipaelaga imikute päikeseprille on tema sõnul müügil igas suuremas optikaäris. Eestis saab näiteks Austraalia päritolu BabyBanz päikeseprille hinnaga 269 krooni osta internetipoest www.kallis.ee.

Päikeseprillideta otseses päikesevalguses viibimine sunnib silmi kissitama ja seeläbi kiirendab ka silmaümbruse lihaste väsimist. Otse päikesesse vaatamine aga võib tõsiselt nägemist kahjustada, hoiatas Palmu.

Tänavuse päikeseprillimoega on ta rahul: prilliklaasid on suured, raamid kaitsevad silmi päikesekiirguse eest nii otsevaates kui külgedelt. Silmaarsti sõnul võib rahulikult kanda ka rõivapoodidest ja supermarketitest ostetud päikeseprille. «Soomes ei tohi müüa päikeseprille, millel puudub UV-kaitse. Muidugi on supermarketites müüdavate päikeseprillide kvaliteet viletsam kui optikaärides müüdavatel, kuid ohtliku päikesekiirguse eest need siiski kaitsevad.»

«Ka kõik Eestis müügilolevad päikeseprillid peavad vastama eurostandardile, täpsemalt siis  siis isikukaitsevahenditele kehtestatud nõuetele ja blokeerima nii UVB- kui UVA-kiirgust,» ütles Tarbijakaitseameti pressiesindaja Kadri Kauksi. Tarbijakaitseamet on 2004. ja 2008. aastal kontrollinud erinevates kauplustes ja müügipaikades pakutud päikeseprillide UV-kiirguse kaitsevõimet, ühtegi mittekvaliteetset prillipaari müügilt ei avastatud. «Hiljuti sarnaseid kontrollaktsioone tehtud ei ole, kuid kaebuste alusel, milles avaldatakse kahtlust toote omaduste või märgistuse osas,  on amet valmis päikeseprillid testimiseks võtma,» lubas ta.

Seevastu mõnest eksootilisest riigist ei tasu päikeseprille osta. Silmi ei kaitse opäikesekiirguse eest mitte tume klaas, vaid UV-kaitse. UV-kaitseta, lihtsalt tumedaks värvitud klaasidega prillide kandmine on silmadele ülimalt ohtlik, sest silma loomulikud kaitsefunktsioonid: kissitamine ja pupillide ahenemine, ei hakka tumeda klaasi puhul tööle. Selletõttu pääseb silma märksa enam UV-kiirgust kui päikeseprillideta olles.

.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles