Igavad telesaated põhjustavad ülekaalulisust

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tüdruk teleri ees.
Tüdruk teleri ees. Foto: SCANPIX

Igavad telesaated võivad tõsta soovi teleri ees istudes midagi süüa, mis omakorda suurendab ülekaalulisuse riski, leiti värskes Uppsala ülikooli uuringus.

«Mitmed uuringud on telerivaatamise ja sel ajal söömise ning sellest rasvumise tekkimisega seotud, kuid see uuring keskendub esimest korda tegelikule programmile ja selle mõjule meie toitumisele,» selgitas ülikooli neuroloogiateaduskonna professor Helgi Schiöth, kirjutab The Local.

Uuringus vaadeldi 18 noort normaalkaalus naist, kellele anti n-ö vabad käed süüa šokolaadi, komme ja viinamarju. Naistele näidati üht episoodi komöödiasarjast «Solsidan» («Päikseline pool» - toim.), kunstiteemalist loengut Rootsi rahvusringhäälingu kanalilt, mille lõpus kuulasid nad lisaks teksti Rootsis elavatest putukatest.

Uuring näitas, et naised sõid keskmiselt 43 grammi rohkem šokolaadi, komme või viinamarju kunstiloengu ajal kui komöödiasarja «Solsidan» vaadates. 

«Mida igavamalt nad eksperimendi tingimusi talusid, seda rohkem nad šokolaadi, komme ja eriti viinamarju sõid,» rääkis Helgi Schiöth.

Ettevaatliku teadlasena lisas Schiöth, et viimaste järelduste tegemiseks tuleb läbi viia edasised uuringud, et saadud tulemusi saaks laiendada ka teistele inimgruppidele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles