Surmava viirusnakkuse puhang Aafrikas jätkub

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tervishoiutöötajad kannavad 25. juunil Kenemas, Sierra Leones Ebola viiruse ohvri surnukeha.
Tervishoiutöötajad kannavad 25. juunil Kenemas, Sierra Leones Ebola viiruse ohvri surnukeha. Foto: Reuters / Scanpix

Terviseamet teatab, et Ebola viirusnakkuse levik kolmes Lääne-Aafrika riigis – Guineas, Libeerias ja Sierra Leones – ei näita vaibumise märke.

Viiruse jätkuva leviku põhjuseks võib lugeda epideemiatõrje meetmete puudulikku rakendamist.

Epideemiatõrje meetmete nõrkadeks lülideks on raskused haigetega kokkupuutunud pereliikmete ja muude isikute väljaselgitamisel ning meditsiinilisel jälgimisel, haigestunud isikute hiline avastamine ja haiglasse isoleerimine, haiglasisene nakkuse levik, puudulik desinfitseerimise korraldus ja isikukaitsevahendite kasutamine ning viirustega kokkupuutumist soodustavad matmistavad.

Arvestades epideemia leviku ulatust ja ohtlikkust ning riikidevahelist kooskõlastatud epideemiatõrje meetmete puudumist, avas Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) Aafrika regiooni peakorter 15. juulil 2014 Conakry’s piirkondliku koordinatsioonikeskuse. Keskus annab tehnilist, erialast, kommunikatsiooni-, logistika- ja muud epideemiatõrjealast abi eeskätt Guineale, Libeeriale ja Sierra Leonele. WHO initsiatiivil alustati ka Lääne-Aafrika riikide Ebola viirusnakkuse epideemiaks valmisolekuplaanide uuendamist ning tegevuskavade koostamist maades, kus need senini puudusid.   

WHO plaanib luua piirkonna riikides efektiivse süsteemi Ebola viirusnakkuse seireks, uute haigusjuhtude varajaseks avastamiseks ja kogukonnast kiireks isoleerimiseks, kontaktsete isikute väljaselgitamiseks ja meditsiiniliseks jälgimiseks, haiglanakkuse vältimiseks ning isikukaitsevahendite tõhusamaks kasutamiseks.

WHO andmetel oli 2014. aasta 15. juuli seisuga registreeritud kolmes Ebola viirusnakkuse epideemilises riigis kokku 964 haigusjuhtu ning 603 surmajuhtu (suremus 62,5 protsenti). Neist Guineas 406 haigus- ja 304 surmajuhtu, Libeerias 172 haigus- ja 105 surmajuhtu ning Sierra Leones 386 haigus- ja 194 surmajuhtu.

WHO ei ole soovitanud kehtestada Guinea, Libeeria ja Sierra Leone suhtes reisimise ja kaubavahetuse piiranguid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles