Mullu viibis haiglas pea igas viies Eesti elanik

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haiglaravi.
Haiglaravi. Foto: SCANPIX

Möödunud aasta jooksul viibis haiglas pea igas viies Eesti elanik, selgub äsja avaldatud terviseameti statistikast.

Tervisestatistika ja terviseuuringute andmebaasis avaldati 2013. aasta haiglaravivoodite koondstatistika ning korrigeeriti varem avaldatud 2013. aasta kvartalistatistikat, vahendab Med24.

2013. aasta lõpus töötas Eestis 61 haiglat, neist kolm olid regionaal-, neli kesk-, 11 üld-, neli kohalikud, kolm taastusravi-, 9 eri- ja 27 õendushaiglad (varasem nimetus hooldushaigla). Aasta jooksul on haiglate arv kasvanud ühe uue õendushaigla võrra. Omandivormi järgi jagunesid haiglad järgmiselt: kolmandik oli erasektori ettevõtted ja kaks kolmandikku kuulusid avalikku sektorisse.

Möödunud aasta detsembri lõpu seisuga oli haiglates kokku 7394 ravivoodit. See on samas suurusjärgus 2012. aasta detsembrikuu ravivoodite arvuga. Aasta jooksul viibis haiglas pea igas viies Eesti elanik. Lapsed, kelleks tervisestatistikas loetakse 0-14-aastaseid, moodustasid veidi üle 12 protsendi kõigist haiglaravil olnutest. Haiglaravil oldud voodipäevi tuli 2013. aasta jooksul iga Eesti elaniku kohta ligikaudu 1,5. See näitaja on samuti samas suurusjärgus 2012. aasta tulemusega. Mullu registreeriti haiglate peale kokku 1,92 miljonit statsionaarsel ravil veedetud voodipäeva.

Keskmiselt veetis üks hospitaliseeritu haiglas kaheksa päeva nagu ka 2012. aastal. Kõige pikem oli ravikestus tuberkuloosi raviks mõeldud vooditel, kus patsiendi ravi ületas 66 päeva. Järgnesid iseseisva statsionaarse õendusabi voodid (varasem nimetus hooldusravivoodi) ja psühhiaatria eriala voodid, millel kestis ravi kauem kui 26 päeva. Ühe voodi kohta oli aasta jooksul haiglaravil 34 patsienti ning keskmine voodihõive jäi veidi alla 74 protsendi.

Päevaravi osutas mullu 53 asutust ning see arv ei ole aastaga muutunud. 2013. aasta jooksul sai päevaravi käigus osutatud tervishoiuteenuseid pea iga 19. Eesti elanik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles