Toiduga pirtsutamine võidakse söömishäireks kuulutada

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Psühholoogide sõnul pole toidu suhtes väga valivatel inimestel oma söögieelistuste üle kontrolli ja nad võivad toitumishäire käes kannatada.

USA uurijate arvates tuleks toiduga pirtsutamine söömishäireks kuulutada ning buliimia ja anoreksiaga võrdväärseks tõsta, kirjutab Daily Mail.

Kuigi toidu suhtes valiv olemisega ei kaasne buliimia ja anoreksiaga võrreldavaid terviseriske, kardavad uurijad, et aja jooksul võib see teatud toitainete puudust põhjustada ja luustikku ning südant kahjustada.

Uue söömishäire nimeks pakub Ameerika Psühholoogide Ühing valikulist söömist. See, kas valikuline söömine tõesti vaimseks häireks muutub, otsustatakse ajaks, mil USAs ilmub «Vaimsete häirete diagnostilise ja statistilise käsiraamatu» järgmine trükk.

Enamasti möödub valikuline söömine koos lapseeaga, kuid ometi puudutab see ka tuhandeid täiskasvanuid. Siiani pole uurijad jälile saanud, miks osad toidud nende inimeste jaoks vastuvõetamatud on, kuid arvatakse, et see on seotud roogade tekstuuri ja lõhnaga. Samuti oletatakse, et valikuline söömine annab märku, et inimesel võib olla obsessiiv-kompulsiivse häire kergem vorm.

Teemat uurivate Duke’i ja Pittsburghi ülikooli teadlaste tähelepanekute kohaselt meeldivad pea kõigile toiduga pirtsutajatele mingil põhjusel friikartulid, aga ka maitsetumad ja heledat värvi söögid nagu juustupitsa või lisanditeta pasta.

Suurbritannias toitumishäiretega tegeleva ühingu Beat esindaja Frances Burrows arvas, et valikulist söömist ei saa siiski anoreksiaga ühele pulgale panna.

«See muutub söömishäireks juhul, kui sellest saab oma keha tajumisega seotud probleem. Näiteks on üheks anoreksia sümptomiks see, et inimesel on oma kehakaalu suhtes ebanormaalsed ootused,» rääkis Burrows.

«Anoreksialaadsed seisundid tekivad väga selgetel põhjustel, samas kui valikulise söömise elavad inimesed enamasti lapseeas üle, seega on need üksteisest üsnagi erinevad,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles