Kiirabi turgutas kuumas kokku kukkunud vanahärra elule

Veiko Pesur
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rattakiirabil on suvel kesklinnas palju tööd.
Rattakiirabil on suvel kesklinnas palju tööd. Foto: Peeter Langovits

Kiirabi turgutas reedel Tallinnas Viini Filharmoonikute kontserdi eel kokku kukkunud 86-aastase vanahärra elule.


Tallinna Filharmoonia pressiesindaja Heili Vaus-Tamm ütles, et reedel toimus Läänemere maade sadamalinnu külastava turnee «Meer und Musik» raames Tallinnas Tornide väljakul Viini Filharmoonikute kontsert. Orkestriga oli kaasas 1600 külalist maailma eri maadest.

«86-aastasel Salzburgi Ooperi endisel arstil hakkas enne kontserti halb. Publiku hulgas olnud arst püüdis vanahärrat elustada, kuid tulemusteta. Kohale jõudsid ka rattameedikud, kes kutsusid appi kiirabi brigaadi. Kiirabi andmetel brigaadi kohale jõudmisel vanahärral elulised tundemärgid puudusid. Kuuldu põhjal puudusid need üheksa-kümme minutit,» rääkis Vaus-Tamm.

Üle 2000 inimese ootas kuuma päikese käes, mis saab ning kontserdi algus viibis 20 minutit. «Inimesed oli pinges ja häiritud. Meeleolu oli kõike muud, kui Viini kontserdi jaoks sobilik,» kirjeldas Vaus-Tamm.

Ülev oli tema sõnul aga see, et brigaad suutis härra elustada. Hiljem saabus ka reanimobiil ja viis härra Põhja-Eesti Regionaalhaiglasse, kust kontserdi ajal teatati, et patsiendi seisund on stabiilne.

«Lähemalolev publik reageeris arstide õnnestunud tegevusele aplausiga ning kontsert sai alata,» märkis Vaus-Tamm.

Tallinna kiirabi peaarst Raul Adlas märkis, et igal nädalal tuleb neil vähemalt üks elustamine teha. Hiljuti vajas lisaks eelpool nimetud juhtumile abi ka vanem daam, kelle süda kesklinnas suure kuuma tõttu seiskus. Ka tema elu suudeti päästa.

Kuuma tõttu kiirabi arstide töökoormus suurenenud ei ole, kuid väljakutsed on sagenenud teatud piirkondadesse. Näiteks randadesse ja kesklinna. «Kesklinnas on meie rattapatrullile kaks korda rohkem väljakutseid, kui tavapäevadel. Teisest küljest on aga Mustamäel ja Lasnamäel rahulikum ja kokkuvõttes olulist koormuse tõusu ei ole olnud,» selgitas Adlas.

Kesklinnas tõstab koormust inimeste suvine suurem kontsentratsioon. Näitena tõi Adlas Tallinna saabuvaid suuri turismilaevu, kus peal palju vanemaealisi inimesi. «Kesklinna omapäraks on ka suured kõrged kivimüürid, mille vahel on kuum ja õhk liigub vähe ning sellest tekivadki kollapsid ja kokkukukkumised ning muud terviserikked. Lisaks igasugu pidutsejad, kes sooja ööd naudivad ning aegajalt viga saavad. See on selle aastaaja spetsiifika.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles