Toidud, mis tõstavad testosterooni taset

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jõutrenn. Pilt on illustreeriv.
Jõutrenn. Pilt on illustreeriv. Foto: SCANPIX

Ajakiri Men’s Health tõi välja toiduained, mis aitavad testosterooni taset veres tõsta.

«Kõigi mehelike võimete allikas on teadagi testosteroon, mis tagab elujõu ja mehisuse,» ütleb doktor Malcolm Carruthers ajakirjale Men’s Health.

«Mehed kuni 30nda eluaastani on hakanud viimasel ajal andma märke madalast testosterooni tasemest: vähenenud libiido, teadvuskaotuse eelsed seisundid ja harvemini esinevad erektsioonid hommikuti,» loetles arst.

Kuna testosterooni tootmine toimub munandites, siis treening, puhkamine ja kitsaste pükste ning ka kitsaste aluspükste kandmise vältimine võivad kõik parandada selle taset organismis.

«Hommikuse hiilguse» ja värskuse taastamiseks soovitab ajakiri Men’s Health lisada oma igapäeva menüüsse testosterooni taset tõstvaid toite.

Viinamarjad

Pihutäis punaseid viinamarju iga päev annab hoogu kogu enesetundele. Viinamarjade koor sisaldab resveratrooli, mis muutab ka sperma elujõulisemaks. Hiina teadlased on leidnud, et 500 mg resveratrooli (saab kätte umbes 5-10 g viinamarja koorest) on piisav selleks, et tõsta testosterooni taset ja parandavad spermide «ujumisvõimet».

Tuunikala

Tuunikala ei pruugi oma intensiivse aroomi tõttu olla ideaalne valik toiduks enne kohtingut, aga selle kõrge D-vitamiini sisaldus räägib kahtlemata valiku kasuks. D-vitamiin aitab testosterooni tõsta kuni 90 protsenti, leiti Austrias asuvas Graxi meditsiiniülikoolis. Vitamiin alandab libiidot tapvat kemikaali globuliini. Tuunikalakonserv sisaldab ideaalse päevase D-vitamiini koguse.

Avokaado

Madala tihedusega lipoproteiinid ehk LDL-kolesterool ei ummista mitte ainult artereid, vaid võib põhjustada ka erektsioonihäireid ja aeglustada verevoolu n-ö allkorrusel. Penni osariigi ülikooli teadlased leidsid, et meestel, kes tarbivad rohkem monoküllastumata rasvu – mida saab avokaadost, pähklitest ja taimeõlidest – on madalam LDL-kolesterooli tase ning kõrgem testosterooni tase. Proovi avokaadot näiteks nii – tambi pool avokaadost ja määri seda röstitud leivale, kõige peale pane lõhelõik.

Granaatõun

Rahvusvahelise impotentsusuuringutele keskenduva ajakirja Journal of Impotence Research avaldas hiljuti uuringuraporti, et 47 protsenti impotentsetest meestest leidsid oma olukorrale abi igapäevasest klaasist antioksüdantiderikast granaatõunamahla.

Hirveliha

«Lihast loobumine võib vähendada testosterooni taset kuni 14 protsenti,» ütleb Carruthers. «Vähese valguga toidulaud võib kaasa tuua selle, et organismis võimenduvad testosterooni deaktiveerivad hormoonid.» Teises uuringus leidis aga Utah’i Ülikool liialt küllusliku valgukogusega dieet, mida saab veiselihast ja lambast, võib hoopis testosterooni langust põhjustada. Turvalise keskteena soovitasid nemad hirveliha.

Küüslauk

Küüslauk sisaldab allitsiini, mis madaldab kortisoolis stressihormoone. «Kortisool võistleb testosterooniga ühtede ja samade kohtade eest lihasrakkudes,» ütleb toitumisnõustaja Alan Gordon. Kortisooli petta saab kõige efektiivsemalt süües toorest küüslauku.

Mesi

Lisaenergiaks magamistoas tasub manustada ka mett. Mesi sisaldab mitmeid mineraale, teiste hulgas boori, mis on testosterooni tõstmisel väga oluline. Mesi on rikas ka lämmastikoksiidilt, ütleb Gordon. «See on võti avamaks veresooni, mis võimaldavad erektsiooni. Neli teelusikat mett võib lämmastikoksiidi taset tõsta kuni 50 protsenti.»

Piim

Kinnitust sellest, et terve inimese keha ei peaks olema võdisevalt pehme, leidsid Pittsburghi ülikooli uurijad, kes märkisid, et paksemate inimeste organismis on ka kõrgem östrogeeni tase. Aminohapeterikas piim aitab aga lisada hoogu anaboolsete hormoonide tekkele, mis muudab lihaskasvatamise soodsamaks ja rasvapõletamise lihtsamaks. Ülikooli terviseosakond soovitab juua päevas kolm klaasi piima.

Kanamunad

«Munarebu kolesterool on põhimõtteliselt testosterooni olemasolu eelduseks,» ütles toitumisterapeut Kim Pearson. Oma südame pärast ta muretseda ei soovita. Connecticuti ülikooli uuringust, kus katsealused sõid kolm muna päevas, selgus, et nende kolesterooli tase ei muutunud.

Kapsas

Kapsas sisaldab kemikaali, mida nimetatakse indool-3-karbinooliks. Uuringud on näitanud, et glükosinolaadi kaks derivaati (sulforafaan ja indool-3-karbinool) suurendavad ühe östrogeenivormi (2-hüdroksüöstroon) väljutamist organismist. Rockefelleri ülikooli uuringus tarbisid katsealused mehed 500 mg kapsalehti nädal aega järjest. Nädala lõpuks nende testosterooni tase veres tõusis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles