Stroomi rannast ja Solarisest leiti kiirtestimisel HIV-positiivseid

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
HIVi kiirtestiks on vaja vaid paar tilka verd sõrme otsast.
HIVi kiirtestiks on vaja vaid paar tilka verd sõrme otsast. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Tervise Arengu instituut (TAI) teatas, et 2. augustil toimunud HIVi kiirtestimisel Tallinnas Solarise keskuses ning Stroomi rannas leiti kolm HIV-positiivset.

Testi käis tegemas 168 inimest, kellest 96 olid mehed ja 72 naised. Vanuseliselt oli enim esindatud 21–40aastased, neid oli testijate seas veidi üle poole. Kõige noorem testija oli 15aastane tüdruk ja kõige vanem 82aastane mees.

Testimise käigus leiti kolm HIV-positiivset. Kaks neist olid juba varem oma nakkusest teadlikud. Üks testitu suunati edasistele uuringutele ja testi tulemuste kinnitamisele Merimetsa nakkuspolikliinikusse.

Kõik inimesed saavad HIV-testi teha aastaringselt, anonüümselt ja tasuta HIV nõustamis- ja testimiskabinettides, pere-, meeste- ja naistearstide juures. Kuni 25aastased noored saavad testi teha ka Noorte Nõustamiskeskustes.

Eestis on HIV levinud peamiselt noorte, 20–29aastaste inimeste seas. Diagnoositud nakatunute arv ei näita tegelikku HIV-levimust. Paljud HIV-kandjad ei tea, et nad on nakatunud. Hinnatakse, et kokku võib Eestis olla 11 000–12 000 HIVi nakatunud inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles