Katse: kas «Rocky» treeningvõtted on kasulikud ka tegelikkuses?

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rocky Balboa trenn. 1. Loomarümp poksikotina.
Rocky Balboa trenn. 1. Loomarümp poksikotina. Foto: Kuvatõmmis

Suurbritannia profipoksija Tyson Fury pani proovile kogu maailmale tuntud Rocky Balboa treeningmeetodid ja andis hinnangu, kui efektiivsed need tegelikkuses oleksid.

Igaüks, kes väidab, et pole pärast Rocky filmide vaatamist sportliku energiaga nakatunud, valetab, kirjutab ajakiri Forever Sports.

Need filmid on saatnud peegli ees poksimisliigutusi imiteerivaid ja kõrgetest treppidest üles jooksvaid noori mehi juba ligi 40 aastat. Ja kes meist poleks jõusaalis rinnalt surudes kõrvaklappidesse «Gonna Fly Now» või «Eye of the Tiger» mängima pannud, et pingutusele lisahoogu anda?

Siiski tuleb nentida, et mõned Rocky treeningmeetoditest kalduvad koomika valdkonda – kana tagaajamine, loomarümpade peksmine ja nii edasi. See tõi ajakirja Forever Sports toimetuse mõtteisse küsimuse – kas need harjutused võiksid ka tegelikult vormisaamisel abiks olla?

Endise Briti Rahvaste Ühenduse tšempion ning peagi oma enda sõnade järgi maailmameistriks tulev Tyson teab, mida tuleb teha selleks, et tippu jõuda.

Tyson treenib hetkel oma teiseks matšiks briti Derek Chisora vastu, mis algselt pidi toimuma 26. juulil, kuid lükkus edasi sügisesse, tõenäoliselt oktoobrisse. Kas Rocky harjutused võivad treenimisel abiks olla – seda Fury testiski.

1. Loomarümp poksikotina

Filmist «Rocky. Rocky Balboa»

Tapamajas rippuvaid loomarümpasid peksev raevunud Balboa on üks tuntumaid Rocky filmide stseene. Teisel pool rümpa seisev Rocky naisevend Paulie karjub poksiva pereliikme põrutavate löökide peale: «Sa lõhud sedasi ribid ära!»

Tyson võttis ette searümba. Trenni lõpuks andis ta üheseltmõistetava hinnagu, et see talle meeldis. «Kas teadsite, et sea liha on lähim inimlihale? Tunne oli nagu oleks kedagi näkku peksnud. Väga nauditav, sellest võib isegi sõltuvusse jääda,» tunnistas Tyson.

Kuid kas see on ikka see trenniharjutus, mida ka enda kavasse üle võtta, Tyson päris kindel ei ole.

«See võib trenni mõttes olla efektiivne, aga siin on üks suur miinus – oma käsi peab rohkem kaitsma. Lihtsam on jääda poksikoti juurde,» nentis ta.

Hinne: viis tärni

Kuvatõmmis.
Kuvatõmmis. Foto: Kuvatõmmis

2. Kana tagaajamine

Filmist «Rocky II»

Üks kõige kummalisemaid treeningvõtteid, mida näeb «Rocky» teises filmis, on kana tagaajamine. Võiks ju arvata, et kaootiliselt liikuva kana tagaajamine treenib reflekse, et näiteks poksiringis löökide eest hoiduda ja liikumist ette ennustada. Siiski, treeningvõttena tundub see rumal.

Harjutuse tulemus oli masendav. Kana küll kaagutas, kuid oli suht väheliikuv. Üks isegi poetas muna. Tysonil piisas vaid käed ette sirutada ja kanast kinni haarata.

«Nad peaks pisut metsikumad olema, et see treeninguna ära tasuks,» nentis Tyson. «Peale selle on minule see ülesanne lihtsam kui Rockyle – ma olen tegelikult ju kanakasvataja,» avaldas ta.

Hinne: kaks tärni

Kuvatõmmis.
Kuvatõmmis. Foto: Kuvatõmmis

3. Kükkimine, palk turjal

Filmist «Rocky II»

Järjekordne humoorikas versioon kükkimisest pärineb filmist «Rocky II». Raskuseks kasutab legendaarne filmikarakter turjale tõstetud palki. Kükkis olles lisab Rocky harjutusele veelgi koomikat, tehes pisikesi «jänesehüppeid».

«Need madalad hüpped on veidi mõttetud,» ütles Tyson pettunult. «Ma olen üle kahe meetri pikk ja alla kükki laskudes veel mingeid pisikesi hüppeid tehes lükkab mu oma keha mind üles tagasi.»

Hinne: üks tärn

4. Õllevaat

Filmist «Rocky Balboa»

Vananev Rocky naaseb erust võistlusareenile, et minna vastu Mason «The Line» Dixonile. Tema treener ütleb talle siis keerutamata, et tema füüsiline vorm on pea olematu. Rocky asub aga trenni tegema end tagasi hoidmata.

Ühes stseenis teeb ta õlatõsteid õllevaadiga.

Tyson proovis seda järgi teha ning tegi päris korraliku trenni, pluss ei pillanud ainsatki tilka põrandale.

«Jah, see võib täitsa hästi trenniks sobida,» ütleb ta. Sellega nõustub ka Tysoni onu ja tema treener Peter Fury, kelle sõnul sobib õllevaat väga hästi vaba raskusena kasutamiseks.

Hinne: neli tärni

Kuvatõmmis.
Kuvatõmmis. Foto: Kuvatõmmis

5. Ühel käel kätekõverdus

Filmist «Rocky»

Keha keskosa treening, mida saab hästi teha näiteks kätekõverduste abiga, on poksijale hädavajalik. Tugev keskosa annabki löögitugevuse ning treenitud kõhulihased kaitsevad võimalike sisemiste vigastuste eest, mida tugevad löögid sinna piirkonda kaasa tuua võivad.

Ühel käel kätekõverdused peaksid tekitama ebakindla hoiaku, mis paneb kõverdust tehes rohkem lihaseid tööle.

Rocky filmis teeb Balboa grimmasside saatel harjutused ära, visates sisse isegi mõne hüppega kätekõverduse. Tyson tegi 20 kätekõverdust ära enne, kui ajakirja fotograaf pildistamagi sai hakata.

Treener Peter Fury leidis aga, et harjutus on ajaraiskamine. «Rohkem kasu saab kahe käega kätekõverdustest,» leidis ta.

Hinne: kaks tärni

Kuvatõmmis.
Kuvatõmmis. Foto: Kuvatõmmis

6. Trepijooks

Filmist «Rocky I» ja «Rocky II»

Kui Rocky filmidest võiks välja tuua midagi märgilist ja ainult sellele iseloomulikku, on see Philadelphia Kunstimuuseumi treppidest üles jooksmine ja Rocky triumfeeriv rusikas kõrgel pea kohal pärast jooksu lõppu.

Tyson pandi jooksma Boltoni linnahalli treppidel. Hiigelkasvu mees tuli sprindiga ka ideaalselt toime, näimata sealjuures palju higi valavat.

Treener Peter ütles, et kui rääkida kardiotreeningust, siis trepijooks on kõigi harjutuste kuningas, olles kõige efektiivsem.

Hinne: viis tärni

--

Ajakirja toimetaja võttis kogu testi kokku, öeldes, et mitmed Rocky tehtud harjutused ei olnud praktilised, kuid olid filmilinal visuaalselt huvitavad. «Sageli polegi võib-olla asi treeningus vaid oma eesmärkide teadmises. Ja Rocky ju teadis mida ta tahtis ja tegi selle nimel tööd, eksole?» küsis toimetaja loo lõpus.

 
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles