Ohtlikud ained, mida hambapastad sisaldavad

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hambapasta. Pilt on illustreeriv.
Hambapasta. Pilt on illustreeriv. Foto: PantherMedia / Scanpix

Suuhooldustooteid peaks tarbima teatava ettevaatusega. Suu põhi – piirkond, mis paikneb keele all – on väga veresoonterikas ning võib seetõttu olla soovimatutele ainetele lihtsaks otseteeks vereringesse.

Triclosan on üks populaarsemaid hambapastade koostisosi, mis pidavat kuni 12 tundi suus toimima ning hambakatu teket vältima. Imeaine võib küll tagada puhta suuhügieeni, kuid uuringud on näidanud, et selle kange toime võib toimida sisenõrenäärmeid kahjustavalt. See võib omakorda kaasa tuua häireid hormoontasakaalus, mis võivad mõjutada viljakust ja kilpnäärme talitust, kirjutab Fox News.

Samuti näitas uuring, et mõningatel juhtudel võib sel ainel olla antibiootikumide vastane toime.

Ka Ameerika toidu- ja ravimiamet on väljendanud muret aine ohtlikkuses. Näiteks Johnson & Johnson eemaldab Tricolosani oma seepidest 2015. aastaks.

Poes on saadaval mitmeid häid suuloputusvedelikke, mille koostises pole alkoholi. Üks hea valik on tsinki sisaldav vedelik, mis võitleb halva hingeõhu vastu otse selle tekkekohas.

Valgendava toimega hambapastades, geelides ja loputusvedelikes see-eest leidub karbamiidperoksiidi, mille kõrvalproduktiks on uurea ehk kusiaine, mis moondub ammoniaagiks. Seda ei tohiks segamini ajada vesinikpreoksiidiga, mis on mõõduka kasutamise korral ohutum valik.

Valgendav hambapasta on üsna segadusttekitav toode. Kui öelda «valgendav» võidakse seda mõista ka kui hammaste «pleegitamist» ja sügavate plekkide eemaldamist. Kui aga süveneda valgendava hambapasta pakendiinfosse, selgub, et see eemaldab vaid «pealmised plekid».

See tähendab, et valgendav hambapasta eemaldab hambale tekkinud pleki pealmise kihi, mis asub hambaemailil. Sügavamat valgendamist selline pasta ei võimalda. Sisuliselt kaob plekk sellise «valgendava pasta» abil selles sisalduvate abrasiivide abil, mis on nii tugevad kemikaalid, et võivad hamba pealmise kihi maha pesta ja selliselt kroonilist hammaste ülitundlikkust tekitada.

Email ei kasva tagasi. Kui soovid aga efektiivset valgendavat hambapastat, tasuks otsida eraldi pudelis vesinikpreoksiidi sisaldavat geeli, mida saab hambapesu korral tavapärasele hambapastale lisada. Selline geel puhastab hambad nii seest kui väljast.

Mõistagi tasub üle korrata, et hambaid tuleb pesta kaks korda päevas. Kasutada tuleks ka hambaniiti ja suuloputusvedelikku. Hambaarsti visiidil oleks arukas käia kaks korda aastas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles