Uuring: tõe rääkimine võib parandada tervist

Marina Lohk
, Tarbija24 reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Selgub, et tõe rääkimine võib parandada tervist: seda näitas Ameerika Psühholoogilise Ühingu seminaril esitletud Science of Honesty (aususe teaduse) nimeline uuring. 

Teadlased võtsid vaatluse alla 72 tervet täiskasvanut keskmise vanusega 41. Nad jaotati juhuvaliku alusel kahte gruppi: siiruse gruppi ja kontrollgruppi. Mõlema grupi esindajad tulid viie nädala jooksul korra nädalas laborisse, et sooritada polügraafi- ehk valedetektori test ja tervisenäitajate mõõtmised, kirjutab Psychology Today.

Siiruse grupi liikmetele (kuid mitte kontrollgrupi liikmetele) anti lisaks järgmised juhised: «Järgmise viie nädala nädala jooksul pead sa rääkima ausalt ja siiralt – mitte ainult suurte asjade puhul, vaid ka väikeste asjade puhul, nagu näiteks põhjusest, miks sa jäid hiljaks. Olukordades, kus vestluskaaslane peaks sind tõsiselt võtma (mitte siis, kui sa teed ilmselgelt nalja) pead sa alati ütlema seda, mida sa tegelikult mõtled. Ehkki sa saad valida küsimustele mittevastamise, pead sa alati mõtlema seda, mida sa ütled.»

Uuringu viimase nädala jooksul selgus, et siiruse grupi katsealused teatasid märkimisväärselt väiksemast hulgast füüsilise tervise probleemidest kui kontrollgrupi inimesed. Keskmiselt olid nad viimase nädala jooksul kogenud seitsme sümptomi võrra vähem. Kõne all on sellised kehva enesetunde sümptomid, nagu valutav kurk, peavalud, iiveldus jne. Et ainsaks erinevuseks kahe grupi vaatlusaluste vahel oli see, et ühed neist pidid olema iga päev võimalikult siirad ja ausad, järeldasid teadlased, et see oligi nende parema tervise põhjuseks. 

Science of Honesty projekti autor Anita Kelly on enda sõnul püüdnud olla alati aus ja siiras juba möödunud sügisest saati ja märgib, et kui tavaliselt on ta talve jooksul vähemalt viis korda haige, siis sel talvel ei haigestunud ta kordagi, ehkki magas öösiti oluliselt vähem. 

Ta tõdeb, et mõelda alati seda, mida ütled, ei pruugi olla kerge. «Sa võid leida, et pead parandama mõnda ütlemist, mis on tulnud sinu suust. Kuid ära lase end sellest häirida. Siiras olemine on protsess ja kohalejõudmine võtab aega.»

Kelly sõnul muudab siiras olemine inimese alandlikumaks, avatumaks õppimisele ja vähem tundlikuks hülgamise suhtes. Siiras olemine toob tema sõnul lähemale headele inimestele ja tõukab eemale virisejad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles