E-vitamiin vähendab dementsusriski

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Vanemad inimesed, kes saavad toidust rohkelt E-vitamiini, langevad hollandlaste seas läbi viidud uurimuse järgi väiksema tõenäosusega vanadusnõtruse ohvriks.

Teadlased leidsid, et uuringus osalenud 5400 55-aastasest või vanemast inimesest kujunes kõige vähem E-vitamiini tarbinutel dementsus välja 25 protsenti suurema tõenäosusega kui neil, kes tarbisid seda kõige rohkem, vahendab Tartu ülikooli teadusportaal Novaator Reutersit.

Ajakirjas Archives of Neurology avaldatud uurimus ei tõesta otseselt, et E-vitamiin kaitseb vananevat aju. Varasemates uurimustes on saadud vastuolulisi tulemusi, kui on püütud välja selgitada, kui palju E-vitamiin ja teised antioksüdandid vanadusnõtruse väljakujunemist mõjutavad.

Teadlased on püüdnud välja uurida, kas antioksüdandid nagu E- ja C-vitamiin või beetakaroteen võiksid takistada dementsuse väljakujunemist, kuna teoorias kaitsevad need ained ajurakke hävimise eest.

Antioksüdandid neutraliseerivad hapniku ebastabiilseid vorme, mis võivad kahjustada kõiki keharakke. Reaktiivseid hapnikuühendeid toodetakse keha loomuliku ainevahetuse kõrvaproduktina. Kuna ajus on ainevahetus eriti aktiivne, peetakse seda organit elu jooksul kuhjuvatele oksüdatiivsetele kahjustustele eriti vastuvõtlikuks.

Varasemates uurimustes pole aga suudetud üheselt tõestada, et rohkem antioksüdante tarbivad vanemad inimesed haigestuksid vähem vanadusnõtrusesse, samuti pole leitud mingit seost antioksüdantide ja Alzheimeri tõve vahel.

Uues uurimuses kasutasid Rotterdamis asuva Erasmuse meditsiinikeskuse teadlased eesotsas Monique Breteleriga andmeid 5395 55-aastase ja vanema inimese kohta, kes uuringu alguses dementsuse all ei kannatanud. Uuringu alguses küsitleti inimesi nende söömisharjumuste kohta, et hinnata vitamiinide ning beetakaroteeni tarbimist.

Järgneva kümne aasta jooksul diagnoositi 465 osalenul dementsus, sealhulgas 365-l Alzheimeri tõbi. Katsealused jaotati E-vitamiini tarbimise põhjal kolme rühma. Kõige rohkem E-vitamiini tarbinud inimeste hulgast haigestus 120 inimest, kõige vähem E-vitamiini tarbinud inimeste hulgast aga 164.

Kui teadlased võtsid arvesse ka muid tegureid nagu vanus, haridustase, kehakaal ning suitsetamis- ja joomisharjumused, leiti, et suurem E-vitamiini tarbimine vähendab dementsusriski 25 protsendi võrra. Suurima E-vitamiini tarbimisega rühmas said inimesed päevas umbes 18,5 milligrammi vitamiini, mis on veidi üle soovitusliku päevakoguse (15 mg).

Teadlased tunnistasid, et nad ei saa välistada muude tegurite mõju. Samuti pole selge, miks oli väiksema dementsusriskiga seotud just E- ja mitte C-vitamiin või beetakaroteen. Samas on sarnase tulemuseni jõutud ka ühes varasemas USAs läbi viidud uurimuses.

E-vitamiini allikateks on muu hulgas nisuidud, pähklid, taimsed õlid ning mõned rohelised köögiviljad nagu spinat ja brokoli. Käesolevas uurimuses olid katsealuste peamiseks E-vitamiini allikaks taimsed õlid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles