Depressioon on Parkinsoni tõve sage kaaslane

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Parkinsoni tõvega inimestel on sageli ka depressioon.
Parkinsoni tõvega inimestel on sageli ka depressioon. Foto: Caro / Scanpix

Parkinsoni tõve diagnoosi saanud inimestel esineb depressiooni ja ärevust kaks korda sagedamini kui ülejäänud elanikkonnas.

Ameerika uurijad näitasid ajakirjas Neurology avaldatud töös, et kuigi haigus võib olla depressiooni vallandajaks, jääb selline depressioon siiski sageli tähelepanuta ja ka ravita, vahendab ERRi teadusportaal.

Töö autorite sõnul on depressioon Parkinsoni tõve haigetel aladiagnoositud; põhjused depressiooni tekkeks on aga komplekssed.

Depressioon võib olla koguni Parkinsoni tõve üheks esinemismärgiks, nii võivad inimestel avalduda tujumuutused ja ärevus kuni 10 aastat enne Parkinsoni tõve arengut.

Käte värisemist ja liikumisprobleeme pannakse hästi tähele, samas saab haigus tegelikult alguse ajus, mõjutades kindlate kemikaalide taset ja põhjustades esialgu uneprobleeme ja tujumuutusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles