Kuidas võidelda nähtamatu aknega?

Marina Lohk
, Tarbija24 reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Vahel võib tunduda, justkui võitleksid ühe ja sama vistrikuga lausa nädalate kaupa. Beverly Hillsi dermatoloogi dr. Lisa Chippsi sõnul ei ole see tõest kaugel – nn. nähtamatu akne kujuneb naha all juba kuni 10 nädalat enne nähtavate vistrike teket. 

«Nähtamatu akne tähendab baktereid, mis elavad komedoonides ehk ummistunud poorides,» ütles dr. Chipps Refinery29'le. «Kui pooridesse on kogunenud rasva ja surnud naharakke, meeldib neile bakteritele seal kasvada. Nii moodustuvad komedoonid, mis on vistrike eelkäijateks.»

Kuni vistrikke pole näha, tundub ehk olevat veidi imelik aknega võidelda, kuid dr. Chippsi sõnul on seda just ülioluline teha, ennetada vistrike teket. Pooride puhastamisel on tema sõnul väga efektiivsed retinoidiga kreemid, salitsüülhape ja bensoüülperoksiid. Samas ei tasu nende toimeainetega üle pingutada ning neid üle kogu näo määrida, sest nad võivad nahka liigselt kuivatada, mis tekitab omakorda probleeme. Seetõttu on oluline teada, kus nn nähtamatu akne pesitseb. Siinkohal tuleb appi Neutrogena Clinical Skin Imager – kaamera, mis näitab silmale nähtamatuid ummistunud poore. 

Dermatoloogi sõnul hakkab enamik akne raviks mõeldud preparaate toimima umbes kuue kuni kümne nädala jooksul, ravides just nimelt nn nähtamatut aknet. Kui vistrikud on juba nähtavad, saab neil aidata kiiremini paraneda ja sel juhul aitavad põletikuvastased vahendid. Nähtamatu akne puhul töötab aga kõige paremini salitsüülhape ja bensüülperoksiid, mis aitavad nahal kiiremini uueneda ja poore puhastada.

Kokkuvõttes soovitab dr. Chipps: puhasta oma nahka hommikuti ja õhtuti, kasuta päikesekaitset, et ennetada aknearmide nähtavamaks muutumist, ja kasuta öösiti retinoidkreemi. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles