Viis viirust, mis on hullemad kui Ebola

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tervishoiutöötajad võitlemas Ebola-viirusega Libeerias.
Tervishoiutöötajad võitlemas Ebola-viirusega Libeerias. Foto: SCANPIX

Ebola-viirus on nüüdseks tapnud Lääne-Aafrikas rohkem kui 1000 inimest, sellegipoolest selgub, et näiteks USA terviseametnikud tunnevad palju rohkem muret teiste viiruste pärast.

Suremus Mustal Mandril levivasse Ebolasse ei ole antud kriisi jooksul olnud küll nii kõrge kui minevikus – kui praegu küündib suremus 60 protsendini, siis varasemate puhangute korral on see olnud ka pea 90 protsenti, kirjutab Huffington Post.

«Ma näen, et Ebola on suur ohuallikas konkreetses piirkonnas, kus haiguspuhang tekkis,» lausus Ameerika tervishoiuametnik Cecilia Rokusek ja lisas: «Kuid minu arvates ei ole see otsene ohuallikas meile USAs.»

Rokuseki sõnul seavad USA elanikke ohtu hoopis teised viirused. Kuigi neil ei pruugi olla nii kõrge suremus, on nad arenenud maades levinumad ning tapavad enam inimesi. Järgnevalt toob ekspert välja viis veel ohtlikumat viirust:

1. Marutaud

USA Haiguste Ennetamise ja Tõrje Keskuse (CDC) sõnul on marutaudi oht rahvatervisele viimase 100 aasta jooksul märkimisväärselt kahanenud. Igal aastal sureb USAs marutaudi praegu ainult kaks inimest. Paraku on sellel viirusel pea kõige kõrgem suremus – teadaolevalt on ainult kolm inimest üldse tulnud Ameerikas haigusest eluga välja. Kui USAs esineb marutaudi ikkagi harva, siis hinnanguliselt sureb Aafrikas ja Aasias Maailma Terviseorganisatsiooni andmetel marutaudi umbes 55 000 inimest aastas.

2. HIV

Maailma Terviseorganisatsiooni andmetel suri 2012. aastal HIVi põhjustatud omandatud immuunpuudulikkuse sündroomi ehk AIDSi maailmas 1,6 miljonit inimest. Alles 1981. aastal USAs avastatud viirus on maailmas tapnud hinnanguliselt 36 miljonit inimest. Nüüd näitab tendents, et HIVi nakatumine maailmas hakkab vähenema. Sellegipoolest ei saa HIVist terveks ravida.

3. Gripp

Gripp ei tundu just kõige hirmsam haigus, kuid see tapab igal aastal palju rohkem inimesi kui Ebola. Seda, kui paljud inimesed surevad just gripiviiruse tõttu, ei osata siiani päris täpselt määrata. CDC hindab, et Ameerikas on neid aastas kuskil 3000 ja 49 000 vahel. Maailma Terviseorganisatsiooni hinnangul põhjustab gripp maailmas igal aastal 250 000 kuni pool miljonit surma.

4. Moskiitode levitatavad viirused

WHO ja CDC andmetel põhjustavad moskiitode levitatavad haigused nagu Dengue palavik, Lääne-Niiluse viirus ja kollapalavik igal aastal maailmas üle 50 000 inimese surma. Näiteks malaaria, mida levitavad lisaks muudele nakkuskandjatele ka moskiitod, tapab igal aastal maailmas üle 60 000 inimese.

5. Rotaviirus

Rotaviirus ei ohusta igaüht, kuid väikelaste jaoks on seedetrakti viirus tõsine probleem. Igal aastal kinnitatakse maailmas 111 miljonit gastroenteriidi juhtu, mille on põhjustanud rotaviirus. Peamiselt puudutab viirus lapsi, kes on alla 5aastased. Hinnanguliselt sureb igal aastal rotaviiruse või sellest tingitud tüsistuste tõttu maailmas 440 000 last, nendest lõviosa arengumaades.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles