Seitse moodust, kuidas halb personaaltreener ära tunda

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Personaaltreening.
Personaaltreening. Foto: SCANPIX

Ajakiri Men’s Health küsis viielt presonaaltreenerilt, millised on need omadused, mis personaaltreeneri juures häirekella tööle panema peaksid.

Igas valdkonnas tegutsevad omamoodi šarlatanid, kuid fitnessmaailm on veel eriti täis tuubitud isehakanud treeneritest. Väga kiiresti levima hakanud online-treeningud võimaldavad teisel pool ekraani tegutsevatel treeneritel olla mistahes teadmistega. Võimalik koguni, et mõni neist pole ise mitte kunagi trenni teinudki. Internetis maine kujundamine endale sobivas suunas on ju väga lihtne.

Tal pole ette näidata tulemusi oma tööst

Lihtsalt sellepärast, et sinu spordiklubi leping röövib sinu palgast ulmesumma, ei ole garantiiks, et ka seal töötavad treenerid oma hinda väärt on. Enne personaaltreeneri valikut soovitab ajakiri Men's Health otsida tõendeid konkreetse treeneri saavutuste kohta. Kõige lihtsam on paluda nn enne ja pärast fotosid klientidest, kes on tema all treeninud. Kui fotosid ette näidata ei ole, siis tuleks küsida, miks ei ole.

Ta ei fikseeri kliendi algfaasi

Kunagi pole tark tegu personaaltreeneriga pikaajalisi lepinguid sõlmida. Enne käi ära ühes proovitrennis. Nii saad testida tema võimekust ja teie mõlemi kokkusobivust. Hea treener jälgib sinu harjutuste sooritust – täpsemini tehnikat, painduvust ja asendi korrektsust. Õige treener alustab esimesel korral oma kliendi stardipositsiooni tuvastamisest, sest kui ta seda ei tee, on kogu edasine lihtsalt puhas juhuslikkusele orienteeritud trenn. Sinu personaalne treening peab olema personaalselt sinu jaoks kavandatud. Kui treener sind üle ei mõõda, ei ole tal (ega sul endal) võimalik oma arengut jälgida.

«Tema enda koostatud» toitumiskava leiab ka guugeldades

Hea personaaltreener koostab sinu jaoks mõeldud treeningkava, kuid ka sellega ja kokkusobiva (ning ainult sinule kasutamiseks mõeldud) toitumisplaani. Treener peaks küsima sinult sealjuures ka seda, kas oled taimetoituja või mitte. Uurima sinu päevakava kohta – kas sööd hommikusööki või mitte. Küsima sinu tavaliste, igapäevaste toitumisharjumuste kohta – mida näksid vahepalaks, mida üldse armastad süüa, mis sulle ei meeldi. Kui nende küsimuste asemel saad toitumiskava, mille sarnase võib leida ka internetist, siis milleks selle eest raha maksta. Tasuks vältida ka treenereid, kes ise ei jälgi seda, mida oma kliendile soovitavad. Küsi oma treenerilt, mida sõi ta hommiku- või lõunasöögiks. Kui küsimus paneb otsivalt ruumis ringi vaatama ja ebamääraselt vastama või kui vastus sisaldab toitu, mida saab osta näiteks bensiinijaamast, siis pole see treener sinu jaoks.

Ta näpib trennis telefoni

Kui hakkad raskusi, mis on sinu kehakaaluga võrdsed või raskemad, oma rinnast kõrgemale tõstma, pead oma tähelepanu 100-protsendiliselt ülesande sooritamisele koondama. Aga mitte ainult sina vaid ka sinu treener. Sinul on vabadus kontoris tööl olles korraks teleri ette hiilida, et jalgpalli jälgida. Samas situatsioonis ei tohi seda teha sinu treener. Personaaltreeneri klient on tema vastutusalas selle aja sees, mil ta kliendile teenust osutab – nii peab treener oma treenitavat lähedalt jälgima, vajadusel tema tehnikat korrigeerima. Väikesed detailide täpsustused peaksid kogu harjutuse vältel treenerilt tulema, eriti kui oled oma treeningutega algusfaasis. Kui ta näpib telefoni, ajal, mil ägised kangi all, siis on see juba selge signaal, et otsida tuleks teine treener.

Ta on hullunud ühes kindlas treeningmeetodis

Modernne tervise ja treeningu käsitlus on täis moehaigusi, mis tähendab, et enamikel personaaltreeneritest on oma eelistatud meetodid. Ohtlik on see siis, kui mõne treeneri entusiasm mõne kindla metoodika vastu nii suur on, et see muutub ainukeseks lahenduseks ja ühekorraga sobilikuks kõigile klientidele. Sinul peaks säilima julgus oma treeneriga suhelda ja tema käest küsida, mida ta teeb ja miks ta seda teeb. Veendu, et sa ei tee kaasa mõnes treeningmeetodis vaid põhjusel, et see on ainus, mida ta sulle õpetada oskab (ning muude treeningviiside kohta puudub tal väljaõpe või teadmised). Näiteks - sangpommid võivad olla efektiivsed, kuid need pole kõigile mõeldud. Täpselt nagu sinu personaaltreener, nii pead ka sina endalt pidevalt küsima – miks sa üht või teist asja teed.

Ta pakub üht ja sama kõigile oma klientidele

Kui sinu treeningrutiinil puudub kindel ülesehitus, või isegi hullem – te teete treeneriga igal kohtumisel täpselt samas järjekorras täpselt samu asju – on selge, et sa raiskad oma raha. Treeneri töö on mõelda ja tulla välja uute harjutustega ja ülesannetega, mis sind trenni tegema motiveeriksid. Nädalast nädalasse samu asju tegev treener on selge vihje sellest, et tal puudub täielik arusaam sellest, mida ta teeb. Väike soovitus tema testile panekuks: jälgi teda koos mõne teise kliendiga. Kui ta teeb samu superset’e oma 60ndates naiskliendiga, on tal tõsiseid puudujääke treeneri baasteadmistest.

Treener ei kaardista sinu arengut

Sama oluline nagu on sinu võimete kaardistamine ja mõõtude võtmine on ka uute mõõtmiskordade kokkuleppimine. Kordusmõõtmised annavad aimu sellest, millises suunas arened ja kas on toimunud ka muutusi positiivses suunas. Kui ei ole, annab kordusmõõtmine võimaluse analüüsida, miks ja teha korrektuure treeningus. Kordusmõõtmine võib olla ka kinnituseks, et olete täiesti õigel teel. Kui sinu treenerit ei paista huvitavat uute eesmärkide seadmine ja nende mõõtmine, on talle vististi ainsaks huvipakkuvaks see, kuidas tema pangakontole rumalatelt klientidelt raha laekub.

Hea lugeja, anna kommentaariumis teada, milliste personaaltreeneri mitte-eeskujulike töövõtetega oled sina kokku puutunud.
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles