Rinnapiima annetamine kogub hoogu

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piim aitab lastel kasvada.
Piim aitab lastel kasvada. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Tänapäeval ei ole lapsele teise ema rinnapiima andmine enam eriti populaarne, kuid rinnapiima annetamine on hakanud vaikselt taas populaarsust koguma, vahendab Cbsnews.com. 

Üks Bostoni haigla on alustanud rinnapiimapanga loomist, et teenindada Bostoni teisigi piirkondi. Anna Schaefer annetas oma rinnapiima piimapanka. Tema kaheaastane poeg Joshiah sündis enneaegsena ega olnud võimeline tarbima kogu rinnapiima, mida ema tootis, mistõttu otsustas Schaefer piima annetamise kasuks.

Annetatud rinnapiim võib olla õnnistuseks enneaegsetele lastele või emadele, kes ei tohi terviseseisundi pärast lapsele oma rinnapiima toiduks anda.

Günekoloogi Brigid McCues sõnul on enne õiget aega sündinud lapsed on tervemad, kui nad saavad kasvada emapiima tarbides. «Piimapangad võivad olla nende laste ainus võimalus tarbida inimpiima. See piim aga vähendab haigestumisriski, aitab vältida erinevate komplikatsioonide tekkimist ja aitab lastel kasvada kiiremini ja tervemaks,» rääkis ta.

Kuigi annetatud piima uuritakse, pastöriseeritakse ja hoiustatakse, on emadel kaks peamist põhjust, miks nad kahtlevad annetatud rinnapiima vastuvõtmises. Mõned emad krimpsutavad nina ja nimetavad seda vastikuks ning teised kardavad, et piim ei ole nende järeltulijatele siiski ohutu. Arstide sõnul on doonoreid korralikult uuritud ja seni ei ole olnud ühtegi juhtumit, kus lapsega oleks annetatud piima tõttu midagi halba juhtunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles