Kuidas vähendada köögis varitsevaid terviseriske?

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Köök.
Köök. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Kas teadsid, et korralikult puhastamata köögis võib lausa haigeks jääda? Hooletult koristatud köök pakub bakteritele ideaalseid võimalusi paljunemiseks. 

Foxnews.com toob välja üheksa nippi, kuidas oma köök puhtana hoida.

  • Kui märkad, et nõudepesuks mõeldud nuustik on muutunud silmnähtavalt räpaseks, pane see nõudepesumasinasse, loputa svammi väga kuuma veega või puhastada seda valgendajaga, et tappa seal pesitsevad pisikud.
  • Kasuta nõudepesuks, laua puhastamiseks ja teisteks töödeks erinevaid svamme.
  • Kui svamm näeb välja väga kulunud ja ei lähe esimeses punktis pakutud soovituste põhjal puhtaks, tasub see ära visata.
  • Kasuta erinevaid lõikelaudu, eriti liha tükledades.  
  • Pese köögi tööpinna kindlasti pärast värske liha lõikamist, sest nii väheneb ka salmonellabakteritega kokkupuutumise oht.
  • Pane toit külmkappi vähemalt kaks tundi pärast õhtusööki.
  • Kui soojendada eelmisel õhtul valmistatud toitu, kasuta termomeetrit veendumaks, et kuumutasid toitu üle 70 kraadi.
  • Ära söö toidu ülejääke kauem kui kolm päeva.
  • Proovi mitte soojendada külmutatud toitud kuuma veel all, sest see muudab toidu bakteritele heaks elukeskkonnaks. Planeeri oma toidukord ette ja pane sügavkülmast võetud toit juba eelmisel päeval külmkappi sulama.   
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles