USA toitumisalase teaduskeskuse Nutrilite’i terviseinstituudi (NHI) läbi viidud uuringu kohaselt ei tarbi suurem osa maailma elanikkonnast minimaalset soovituslikku puu- ja köögiviljade kogust.
Uuring: kõikjal maailmas tarbitakse normist vähem puu- ja köögivilju
Täpsemalt selgus, et ligi 87 protsendil maailma elanikkonnast jääb pool või kolmandik igapäevasest soovituslikust puu- ja köögiviljade kogusest tarvitamata.
Maailma Tervishoiuorganisatsioon (WHO) soovitab igapäevaselt tarbida minimaalselt viis portsjonit ehk 400 grammi puu- ja köögivilju päevas. Ida- ja Põhja-Euroopas süüakse keskmiselt 2,4 portsjonit puu- ja köögivilju päevas, millest valdav osa kuulub sibul- ja viliköögiviljadele, puuviljadest melonilistele, tsitrusviljadele ja õunalistele. Kõige rikkalikuma menüüga on Aasia ja Vahemeremaade elanikud, süües keskmiselt 2,7-2,8 portsjonit puu- ja köögivilju päevas.
Puu- ja köögiviljades sisalduvad fütotoitained tugevdavad organismi ja toetavad tervet immuunsüsteemi. Fütotoitainete toimet organismile seostatakse peamiselt vähivastase ning südame-veresoonkonnahaigusi ennetava toimega. Epidemioloogilised uuringud tõestavad, et inimestel, kes tarbivad enam puu- ja köögivilju, on väiksem risk vähi ja südame-veresoonkonnahaiguste tekkeks.
Head fütotoitainete allikad on näiteks lehtköögiviljad, spinat, tomat, paprika, porgand, arbuus, tsitrusviljad, mango, papaia, punased viinamarjad, kapsas, õun, melon, pirn ja sojaoad.
Kõnealune toitumisuuring avaldati tänavu augustikuus ka teadusväljaandes British Journal of Nutrition. Uuring viidi läbi kõigis maailma regioonides ning valimisse kuulusid üle 18-aastased elanikud. Analüüsiti ka fütotoitainete piirkondlikku kättesaadavust ning nende mitmekesisust igapäevamenüüs.
Nutrilite’i terviseinstituut (Nutrilite Health Institute) on üks juhtivaid toitumisalaseid uuringukeskusi Ameerika Ühendriikides, mille missioon on pakkuda toitumisalast teavet taimse päritolu toiduainete kohta.