Haigekassa kaalub laste hambaravibussi ja ravikulude osalist hüvitamist täiskasvanutele

Marina Lohk
, Tarbija24 reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Pärast teiste Euroopa riikide hambaravikorralduse analüüsimist kaalub haigekassa laste hambaravibussi teenuse sisseviimist ja täiskasvanute hambaravi kättesaadavuse parandamist ravikulude osalise hüvitamise abil. 

Möödunud reedel tutvustas haigekassa juhatus nõukogule hambaravi ennetuse ja ravi tervikanalüüsi. Muuhulgas tellis haigekassa rahvusvahelise võrdluse saamiseks erinevate riikide hambaravi ja ennetuse riikliku rahastamise uuringu.

Haigekassa juhatuse liikme Mari Mathieseni sõnul nähtus rahvusvahelisest võrdlusest, et sarnaselt Eestiga osutatakse kõigis vaadeldud riikides (Inglismaa, Holland, Prantsusmaa, Soome, Rootsi, Taani, Sloveenia, Läti, Leedu, Ungari) lastele tasuta hambaravi ja tehakse ennetustööd. 

«Nii nagu ka Eestis, peetakse võrreldud riikides hambaravi korralduses prioriteediks ja kogu süsteemi tugevuseks laste hambahaiguste ennetustegevuse ja ravi rahastamist kohustusliku tervisekindlustuse eelarvest. Samas on riikide lõikes teenuste kättesaadavus erinev ning peamiseks nõrkuseks peetakse sageli hambaravi ebavõrdset kättesaadavust majanduslikult erineval järjel olevatele täisealistele ühiskonnaliikmetele ja pikki ravijärjekordi odavamate teenusepakkujate juures,» selgitas Mathiesen.

Hambaravibuss lastele

Laste hambahaiguste ja raviteenuste geograafilise kättesaadavuse parandamiseks kaalub haigekassa uue teenusena sarnaselt rinnavähi ennetuses kasutatava mammograafiabussiga hambaravibussi kasutuselevõttu piirkondades, kus ei ole koha peal hambaarsti ja kus lapsed ei käi õigel ajal hambaarsti juures. Ent praegu on tegemist alles ettepanekuga, mis vajab täiendavat arutelu erinevate osapooltega, seehulgas teenuseosutajate ehk hambaarstidega.

Lisaks on haigekassal kavas analüüsida suuhügienisti teenuse rakendamise võimalusi hambahaiguste ennetamisel ja ortodontilises ravis, mille olulisust on rõhutanud ka hambaarstide liit. Liidu presindedi Marek Vingi sõnul on näiteks Washingtonis suuhügieniste sama palju kui hambaarste ning Põhjamaades viivad suuhügienistid läbi ligi 70 protsenti visiitidest, sest ennetus on esikohal ja nii ei lähe ravi enam nii palju vaja. 

Ka Mathiesen tõdes, et teadmised ja käitumisharjumused on hammaste tervise tagamisel lisaks hambaravi võimalustele väga olulised. «Seega on esmatähtis suurendada teadlikkust suuhügieenist ja hambahaiguste ennetusest, mis on ühtlasi aluseks sellele, et pöördutaks õigeaegselt hambaarstile.»

Järgnevatel aastatel on tema sõnul plaanis jätkata laste hambahaiguste edendusprojektiga ja selle sisukust koostöös partneritega arendada. «Lisaks peame oluliseks luua võimalused kogu elanikkonna hammaste tervise olukorra süstemaatiliseks fikseerimiseks ning analüüsiks. Täiendavalt peame vajalikuks kaaluda võimalusi täiskasvanutele hambahaiguste ennetustöö tegemiseks ja nõustamisvõimaluste loomiseks.»

Ravi hüvitamine täiskasvanutele 

Täiskasvanute hambaravi kättesaadavuse parandamiseks ja ravile pöördumise peamiseks takistuseks oleva hinnabarjääri alandamiseks töötas haigekassa juhatus välja erinevad ettepanekud.

Rahalise hüvitise puhul toimuks teenuse kättesaadavuse parandamine hambaravikulude osalise kompenseerimisena tagantjärele. Nii sihtrühmade kui ka piirmäärade koha pealt on haigekassal praegu erinevaid mõtteid. Erinevate stsenaariumite rahaline mõju on Mathieseni sõnul olulises sõltuvuses lisaks hüvitise piirmäärale ka sihtrühma kasutusaktiivsusest, mille täpne prognoosimine on kõige keerukam. 

«Võimaldades kõigile ravikindlustatud täiskasvanutele hambaravihüvitist teatud summa ulatuses, ei pruugi hüvitise suurus samas olla piisav ning seetõttu jääda motivatsioon õigeaegselt arsti külastada väheseks.  Lisaks on selle lahenduse puhul teenuste hinnad täiskasvanutele reguleerimata ja nende kasv võib vähendada hüvitise tulemuslikkust,» selgitas ta.

Mitterahalise hüvitise rakendamisel oleks teenused kantud haigekassa tervishoiuteenuste loetellu ning haigekassa ostaks neid oma lepingupartneritelt sarnaselt laste hambaraviga ravi rahastamise lepingu alusel. 

«See lahendus võimaldaks lepingus reguleerida hinnataset ja kontrollida ravikvaliteeti ning kokkuvõttes kulutõhusamalt laiendada hambaravi kättesaadavust. Reguleeritud hinnatase ja osaline hüvitamine – näiteks 20 protsenti teenuse hinnast ja üks visiit aastas 50 protsenti – tagaks teenuseosutamise läbipaistvuse lepingupartnerite juures ning motiveeriks inimesi hambaarsti külastama.»

Hambaravikorralduse analüüsi tulemused, ettepanekud ja erinevad edasised võimalused plaanib haigekassa läbi rääkida ka hambaarstide liiduga. Pärast diskussione osapooltega järgnevad detailanalüüsid ja alles siis võetakse vastu konkreetsed otsused. Suuremaid muudatusi ei tasu siiski 2015. aastast veel tõenäoliselt oodata. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles