Kas hambaniidi kasutamine aitab kaariese vastu?

Marina Lohk
, Tarbija24 reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Hambaarstid soovitavad kasutada hambaniiti kaks korda päevas, nagu hambaharjagi. Ent kui kindel on see, et hambaniidiga hambavahede puhastamisest on kasu? 

Idee poolest peaks hambaniidi kasutamine alandama kaariese ja igemehaiguste riski, ennetades hambakatu teket, kirjutab BBC.

Hambakatt koosneb bakterite kihist, mida toidavad süsivesikud, mida päeva jooksul sööma. Kui seda bakterite kihti ei eemaldata, hakkavad nad lagundama hammaste pealispinda, tekitades kaariest. Samuti võib hambakatt viia igemepõletiku tekkeni. Mõlemad võivad lõpuks välja viia hammaste lagunemise ja vajaduseni neid eemaldada.

Et hambaharja harjased ei ulatu korralikult hambavahesid puhastama, peakski hambaniit siinkohal appi tulema. Ning selles, et hambaniit tõepoolest aitab eemaldada hambakattu, polegi küsimust, ent kas ta ikka aitab ennetada nii kaariest kui ka igemepõletikku? Uuringutulemusi vaadeldes pole see seos nii selge. 

Näiteks lastega läbi viidud uuring näitas, et hambaniidi kasutamine võib vähendada kaariest, kuid täiskasvanute puhul on lugu keerulisem. 2012. aastal avaldatud uuring, mis hõlmas 12 varasema uuringu analüüsi, näitas, et hambaniidi kasutamine võib vaid natuke vähendada hambakatu teket. Vähem hambakattu peaks pikemas perspektiivis tähendama ka vähem kaariest, kuid selle kohta pole seni piisavalt pikaajalist uurimust läbi viidud. Kõige pikemaajalisem on seni olnud üheksa kuud, kuid sellise perioodi puhul oleks mõju kaarise tekkele veel liiga vara hinnata. 

Igemepõletiku kohta on veidi rohkem andmeid. Nimelt aitab hambaniidi kasutamine vähendada riski 8 protsendi võrra. 

Kuid hambaniidi kasutamisel võib olla ka negatiivseid tagajärgi. Mõned uuringud on näidanud, et hambaniiti kasutavad inimesed võivad vigastada sellega oma igemeid. Ühes uuringus oli esimese kuu jooksul oma igemeid vigastanud tervelt kolm inimest 39st katsealusest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles