Soolestikus pesitsevad bakterid võivad aidata allergiat ära hoida

Marina Lohk
, Tarbija24 reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pähklivõi.
Pähklivõi. Foto: SCANPIX

Meie soolestikus pesitsevad bakterid võivad aidata ennetada allergiat – USA teadlastel õnnestus hiirtega läbi viidud katsetes näitada, et Clostridia bakterid blokeerivad edukalt maapähkliallergia.

Chicago ülikooli teadlased tegid katseid hiirtega, kes olid üles kasvanud täiuslikult steriilses keskkonnas ning kelle seedeelundkonnas polnud seetõttu baktereid, kirjutab BBC.

Neil loomadel oli tugev immuunvastus maapähklile. Inimeste puhul võib maapähkliallergia olla saatuslike tagajärgedega.

Teadlased uurisid, kas erinevate bakterite lisamine hiirte seedetrakti avaldab mõju nende allergilisele reaktsioonile. Nii selgus, et üks kindel bakterite grupp – Clostridia –, mille hulka kuuluvad ka mõned haigusttekitavad liigid, suutis allergilist reaktsiooni ära hoida.

Uuringu juhtivautor dr. Cahtryn Nagler ütles BBC’le, et Clostridia ennetab allergeenide sattumist vereringesse ja seeläbi hoiab ära ka allergia tekke. 

Nagleri sõnul esineb Clostridia baktereid loomulikult soole limaskestas. Need on spoore moodustavad bakterid, mis teeb nendega töötamise keerukaks, kuid siiski oleks teadlaste sõnul võimalik nendest ravimit teha, kuna nad on väga stabiilsed. 

Teine võimalus, mida teadlased kaaluvad, on leida ravim, milles ei kasutataks bakterit ennast, kuid mis oleks samasuguse toimega.

Nad loodavad, et bakterite kasutamisest võib olla abi desensibiliseerimise ravi korral, mil inimestele antakse regulaarselt üliväikestes kogustes allergilist vastust esilekutsuvat ainet, kuni immuunsüsteem sellega ära harjub. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles