Traumad tapavad noori

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Noored võtavad riske ja teevad mõnikord hulljulgeid tegusid.
Noored võtavad riske ja teevad mõnikord hulljulgeid tegusid. Foto: Mihkel Maripuu

Põhja-Eesti regionaalhaigla ülemarst-nõunik erakorralise kirurgia alal Peep Talving selgitas, et traumahaiget kiputakse sageli vaatama halvas valguses, mis ei peaks aga nii olema – trauma on kirurgiline haigus, millesse surevad noored inimesed.

«Trauma on Eestis olnud seni natuke paha maiguga, justkui oleks see joobes eluheidik, kes on veel ka trauma saanud. Kuid me kõik teeme elus erinevaid asju, mille käigus võime viga saada. Seetõttu peame vaatama kõiki ühiskonnaliikmeid ühtemoodi ja ravima õigesti,» mõtiskles Talving.

Trauma on 1–45-aastaste puhul esimene surma põhjus. «Noored sõidavad kiirete masinatega, ronivad kõrgustesse ja võtavad riske. Kui need vigastatud noored inimesed tuuakse tervise juurde tagasi õige raviga, siis on see rahvale ja majandusele väga suur väärtus,» märkis kirurg.

Talving tõdes, et Eesti on suhteliselt turvaline keskkond, kuid Eurostati andmetel on Eestis traumasurmasid ohustavalt palju.

«Tegime hiljuti ülevaate suurte haiglate traumajuhtudest 2013. aastal ja leidsime 256 raskesti vigastatute haigusjuhtu. Nendest haigetest oli teravaid traumasid, st noa- ja kuulivigastusi, ainult 5,1 protsenti, mis on muu maailmaga võrreldes väga väike osa. 94,5 protsenti esines tömptraumat,» lausus kirurg.

Ent tömptrauma toob kaasa väga palju vigastusi ning hulgivigastused vajavad Talvingu sõnul hästi struktureeritud ravi. Traumaravi kvaliteeti saab tõsta valideeritud koolitus nagu ATLS, mis praegu Eestis veel puudub.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles