Rohke päevitamine kaitseb naisi suhkruhaiguse eest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsi uurijad tõestasid taas, et targalt päevitamine tuleb tervisele kasuks.
Rootsi uurijad tõestasid taas, et targalt päevitamine tuleb tervisele kasuks. Foto: SCANPIX

Ohtrate päevitamisega liialdamise ohtudest kõnelevate uudiste kõrval on Rootsi teadlased avastanud midagi rõõmustavat: rohkelt päikest võtta armastavatel naistel on ligi kolmandiku võrra väiksem risk haigestuda teise tüübi suhkruhaigusesse kui päikesepelguritel.

«Sama-aegselt Karolinska ülikooli ja Lundi ülikooli haiglates tehtud uuringutes oli vaatluse all  40 000 naist vanuses 25 kuni 64 aastat,» rääkis uuringut juhtinud dotsent Pelle Lindqvist Rootsi Raadiole. Neid jälgiti 11 aasta jooksul, kokku saadi andmeid 24 000 naise tervise ja elustiili kohta. Selgus, et rohkelt päevitada armastanud naistel oli 30 protsendi võrra väiksem risk haigestuda teise tüübi diabeeti. Eriti kasulik oli päike saledatele naistele: neil vähenes suhkruhaigusesse haigestumise risk tervenisti 50 protsendi võrra.

«See tähendab, et 600 naist pääseb igal aastal sellest raskest haigusest seetõttu, et neid võib nimetada aktiivseteks päevitajateks,» nentis Lindqvist. «Nad päevitavad suvel ning talvel käivad solaariumis või sõidavad lõunasse,» lisas ta.

«Koos tervisliku dieedi ja seeläbi normaalkaalus püsimise ja rohke liikumisega on päevitamine üheks tähtsamaks teise tüübi diabeeti haigestumise vältimise viisiks,» rääkis Lundqvist. UV-kiirguse toimel hakkab organism sünteesima D-vitamiini Just seda vitamiini võib pidada üheks peamiseks põhjuseks, miks päikesearmastajate seas on vähem teise tüübi diabeetikuid. Lindqvisti sõnul võib ka põhjamaalaste seas nii sagedast D-vitamiini puudust seostada üha sageneva suhkruhaigusesse haigestumisega. Teiseks põhjuseks võib olla ka asjaolu, et päikese toimel alaneb organismis melatoniini tase. Kõrgenenud melatoniini taset kehas seostatakse samuti suurema teise tüübi diabeeti haigestumise riskiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles