Ebolapuhangu taga on nahkhiired

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nahkhiir.
Nahkhiir. Foto: Elmo Riig / Sakala

Rahvusvaheline töörühm leiab, et tänaseks pea 1500 inimest tapnud ebolapuhangu taga oli tõenäoliselt koolieeliku juhuslik kokkupuude viirust kandva nahkhiirega.

Järeldused põhinevad 17-liikmelise viroloogidest, antropoloogidest ja ökoloogidest koosneva töörühma kolm nädalat väldanud uurimisreisil, mille käigus püüti nii potentsiaalsetest haiguskandjatest loomi kui suheldi Guineas asuvas Meliandoua külas elavate kohalikega, kes teadaolevalt uue viirustüvega esimesena kokku puutusid, vahendab ERRi teadusportaal.

Kui eelnevad uuringud vihjasid, et uue tüve juured peituvad Lääne-Aafrikas, siis värskemad analüüsid annavad mõista, et see sarnaneb pigem Zaire Ebola viiruse tüvele, mida kirjeldati esimest korda kümne aasta eest Kongo Demokraatlikus Vabariigis.

Muteerunud viirus sattus Lääne-Aafrikasse ilmselt tänu puuviljanahkhiirtele, kes võivad rännata tuhandeid kilomeetreid.

Kuna aga antud juhul pole ükski teine loomapopulatsioon peale inimeste nakatunud, siis kandus viirus tõenäoliselt otse nakatunud koolieelikule.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles