Laste esmane alkoholi proovimine peegeldab vanemate napsitamist

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lapsed alkoholi joomas.
Lapsed alkoholi joomas. Foto: Mikk Mihkel Vaabel

USA värske teadusuuring tegi kindlaks, et see, kas laps maitseb või võtab sõõmu alkoholi esimest korda elus, on rohkem seotud vanemate seatud eeskujuga kui tema enda psühhosotsiaalsete kalduvustega.

Varasemad uuringud on näidanud, et see, kas laps alkoholi proovib, on seotud tema suhtumisega alkoholijoomisesse ning sellega, kas vanemad toetavad antud käitumist, vahendab PsyPost. Käesolev uuring analüüsis edasi, mille alusel saab prognoosida, et üks või teine laps vägijooki mekib.

«Meil ei ole praegu USAs kindlaid andmeid, kui levinud on alkoholi proovimine ja maitsmine lastel, kes on alla 12-aastased,» ütles uuringu kaasautor ning Pittsburghi ülikooli psühhiaatria ja epidemioloogia dotsent John E. Donovin.

«Ei ole olemas riiklikku järelevalvet, mis jälgib nii noorte laste alkoholipruukimist. Ainsad, mis meil on, on kohaliku tasandi uuringud, mis väidavad, et alkoholi proovimine on laste seas väga levinud. Meie enda uuring näitas, et 12. eluaastaks on 66 protsenti lastest alkoholi joonud või maitsenud,» lausus Donovin.

Käesolevas uuringus analüüsiti 14 erinevat praegu käimasolevat longituuduuringut, vaadeldi 452 last (238 tüdrukut, 214 poissi) vanuses 8 ja 10. Lapsi uuriti intervjueerimise meetodil.

«Meil on kaks peamist leidu. Esiteks, lapsed, kes proovisid alkoholi enne 12. eluaastat, ütlesid sagedamini, et nende vanemad kiidavad heaks seda, kui lapsed alkoholi maitsevad. Need vanemad olid ka sagedamini ise suured alkoholitarbijad. Teisalt leidsime erinevalt varasematest teadustöödest, et need lapsed, kes olid alkoholi proovinud enne 12. eluaastat, ei erinenud kuidagi nendest, kes seda ei olnud teinud, muude sotsiaalsete aspektide poolest. Need noored ei olnud kuidagi rohkem probleemse käitumisega või muude häiretega,» rääkis Donovan.

«Me ei tea tegelikult, kas lapseeas alkoholi proovimine ja maitsmine avaldab hiljem halba mõju. Varem on leitud, et teismelisena joomine on seotud kogemustega varasemas eas. Seega, loogiliselt võttes võib lapseeas alkoholi proovimine viia hiljem tõsiste probleemideni alkoholi tarvitamisel,» lisas Donovan.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles