Kaalujälgijatel oli õigus: koos on kergem saleneda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sõbranna, peretuttava või isegi lapse lasteaiakaaslase emaga koos on kergem saleneda kui üksinda.
Sõbranna, peretuttava või isegi lapse lasteaiakaaslase emaga koos on kergem saleneda kui üksinda. Foto: SCANPIX

Ühistel koosolekutel käinud ja üksteist innustanud eelkooliealiste laste emadel oli kergem liigsetest kilodest vabaneda kui neil naistel, kes üksinda dieeti pidasid, selgus Austraalias läbiviidud ja ajakirjas British Medical Journal avaldatud uuringust.

Melbourne’i Monashi ülikoolis läbiviidud aastases uuringus osales 250 keskmiselt 40-aastast eelkooliealiste laste ema, kelle hulgas oli nii normaal- kui ülekaalulisi. Naised jagati uuringu alguses kahte rühma.  Ühele rühmale peeti üks pooletunnine loeng, milles lühidalt käsitleti tervisliku toiduvaliku ja füüsilise aktiivsuse mõjusid tervisele. Teise rühma naised aga jagati omakorda paarikümneliikmelisteks gruppideks, kes katse jooksul käisid neli korda ühistel koosviibimistel.

Lasteaedades enne laste kojuviimist toimunud kokkusaamised kestsid iga kord umbes tund aega ning selle aja jooksul vestlesid naised oma toiduvalikust, liikumisest, tervislikest eluviisidest ja oma püüetest tervislikke eluviise järgida. Iga koosoleku järel ja igas kuus järel innustati igat naist personaalse SMS-iga.

Aasta pärast kutsuti naised tervisekontrolli. Katse tulemustest ilmnes, et vaid ühe loenguga piirdunud naiste kehakaal oli keskmiselt 0,83 kilo võrra suurenenud. Veelgi enam olid kaalus juurde võtnud sellesse rühma kuulunud alla 40-aastased normaalkaalus naised- keskmiselt 1,7 kilo.

Samal ajal polnud grupikoosolekutel käinud naiste kehakaal suurenenud, vaid keskmiselt 0,2 kilogrammi võrra hoopis alanenud. Lisaks oli rühmas salenenud naiste elustiil liikuvam kui pelgalt ühe loenguga piirdunud naistel.

Ehkki vahed rühmas ja individuaalselt saleneda üritanud naiste tulemustes olid väikesed, näitavad need uurijate sõnul, et tuttavas keskkonnas ja omaealistega ühes rühmas on kergem kehakaalu alandada kui tervislikke eluviise üksinda järgida püüdes. Koos riiklike toitumissoovitustega ja üleriigiliste rahva tervise edendamise programmidega  on ka selline rühmategevus omal kohal, kinnitavad uurijad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles