Saksa labor: Türgi võltskaup sisaldab eluohtlikke ühendeid

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võltsitud FIFA jalgpalli särgid.
Võltsitud FIFA jalgpalli särgid. Foto: SCANPIX

Saksa juhtiv labor viis läbi põhjaliku laboratoorse testi, mille käigus selgus, et Türgis müüdav võltskaup sisaldab eluohtlikke ühendeid.

Türgi ei ole populaarne mitte ainult päikesesõpradele. Paljud saksa turistid käivad seal odavate kaupade jahil. Eriti populaarsed on pisikesed poekesed, kus kogu kaup on võlts. Enamikke turiste see ei häiri, nende jaoks on oluline vaid madal hind.

Selle, kui ohtlikud võivad need illegaalsed kaubad olla, mille üle muuseas ei teostata vähimatki kontrolli, panid proovile TÜV Rheinland ja Saksa telekanal RTL. Türgist pärit kaubad viidi laboratooriumisse testimisele.

Trügi turgude ja pisikeste poodide lettidel on valikus võltsitud kotid, mille hinnad algavad viiest, kuulsa kaubabrändi järgi tehtud jalanõud 15 ning top-särgid 10 eurost. Vastust otsiti küsimusele, mida pisipoodidest riideid soetanud inimene lõpuks oma naha pinnal kandma hakkab ja kui tervislik see talle on.

Saksa TÜV-il on tekkinud kahtlus, et võltsijad kasutavad mürgiseid või isegi surmavaid kemikaale oma toodete valmistamisel. Tekkinud kahtluse põhjus seisneb selles, et massiliselt originaalkaubamärke kopeerinud tooteid ei ole piisavalt uuritud, kuid oht on, et need võivad sisaldada plastifikaatoreid, kantserogeenseid ja mürgiseid raskemetalle.

Koos TÜV Rheinlandiga viis RTL Türgi võltstoodangu mikroskoobi alla. Erinevatest poodidest osteti kokku erinevaid tooteid – plätusid, ketse, kotte, vihmamantleid, seelikuid ja jalgpalle. Kopeeritud toodetest otsiti seejärel laboratoorsete uuringute käigus ohtlikke ja mürgiseid aineid.

Milliseid terviseriske võltsitud Türgi kaupade ostmine endast turistidele täpsemalt kujutab, ei teadnud enne testide tegemist ei RTL-i meeskond ega TÜV-i laborandid. Kahe nädala möödudes on tulemused aga must-valgel kirjas.

75 protsenti testi tarbeks ostetud kaupadest sisaldasid väga kõrges koguses keelatud toksiine. Eriti kõrge kogus keelatud aineid oli plätude sees. Kõik ostetud plätud tulid testist välja kui kantserogeensed ehk potentsiaalselt vähkitekitavad. Ühe paari puhul tuvastati isegi raskemetallide sisaldus. Selliste jalanõude kandmine võib põhjustada sügelust, nahahaigusi ning muid tõsiseid terviseriske, muuhulgas vähki.

Veel suurema mürkide sisaldusega oli üks testimiseks ostetud neoonroheline kott. Koti pinna värvist leidsid laboratooriumi töötajad keelatud raskemetalle nagu näiteks pliid ja kaadmiumi. Kuid loetelu ei piirdunud vaid nendega: koti luku tegemiseks oli kasutatud niklit. Viimase puhul piisab vaid lühiajalisest kokkupuutest, et saada eluaegne nikli allergia.

Testis osutusid ohutuks vaid paar võltsitud jalanõusid ning kaks seelikut. T-särgid, jakid, plätud ja mänguasjad olid kas osaliselt või väga kantserogeensed, mille puhul tuleks vältida igasugust nahakontakti. TÜV saatis pärast testitulemuste selgumist ka hoiatuse oma Twitteri kontole.

 
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles