Kuidas vabaneda tüütust luksumisest?

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Klaas vett aitab luksumise vastu.
Klaas vett aitab luksumise vastu. Foto: SCANPIX

Luksumise vastu aitavad nii hingamis- kui ka mõningad keha liigutamiseks mõeldud harjutused.

Lõppematu luksumine on sama tüütu, kui tundideks liiklusummikusse jääda... karjuva lapsega... ja ilma konditsioneerita. See võib tunduda liialdusena, kuid see müstiline kehafunktsioon on ühtaegu kummaline ja ärritav, kirjutab Fox News.

Mis siis täpsemalt toimub, kui me luksume – ja kuidas seda võimalikult kiiresti vaigistada?

Mis on luksumine?

Luksumise kutsub esile diafragma äkk tahtmatu kokkutõmme. Luksimine on põhimõtteliselt vahelihase kramplik kokkutõmbumine, mis tekitab rindkereõõnes negatiivse rõhu ja põhjustab kiiret sissehingamist. Luksumisel häälekurrud ahanevad ning tekib iseloomulik luksumise heli.

Mis seda põhjustab?

Sageli nähakse luksumisega kaasnevat ka kõhupuhitust ja liiga kiiret õhu sisseahmimist. Põhilised süüdlased siin võivad olla liiga palju ja korraga söömine ning joomine, sissehingamine ja ärritajad nagu suitsetamine ning alkoholi tarbimine. Ka stress ja ärevus võivad luksumise üles äratada.

Kuidas neist vabaneda?

Luksumise vastu aitavad väga lihtsad vahendid. Esiteks tuleks suurendada süsihappegaasi taset oma veres.

«Võiks hoida 10 kuni 20 sekundit hinge kinni, juua klaas vett ilma vahepealse hingetõmbeta, hingata paberkotti 20 kuni 30 sekundit, võib ka joosta kohapeal või teha hüppeid 30 sekundit,» soovitab BoardVitals.com meditsiinilise osakonna juhataja Andrea Paul. «Tavaliselt üks neist soovitustest aitab alati.»

Tehes sügav õhu sissetõmme ning hoides seejärel hinge kinni, hoiab see sinu kehas süsihappegaasi kinni ega lase sellel vabaneda. Iga kord, kui hingad paberkotti, võtab sinu keha vabanenud süsihappegaasi tagasi. Harjutused, mida eelpool soovitati, töötavad sel põhjusel, et sinu keha hakkab rohkema hapniku tarbides tootma ka rohkem süsihappegaasi.

Kui aga miski ei paista aitavat ja luksumisele ei tule lahendust 48 tunni jooksul, soovitab Paul võtta ühendust arstiga ning veenduda, et tegemist poleks millegi tõsisemaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles