Läänemerre jõudnud tapjabakter nõudis inimelu

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põletikuline nakkus, mille põhjustajaks on soolases vees leviv bakter Vibrio vulnificus.
Põletikuline nakkus, mille põhjustajaks on soolases vees leviv bakter Vibrio vulnificus. Foto: Kuvatõmmis / Youtube.com

Läänemerre Kariibi merest tee leidnud tapjabakter on nõudnud inimelu, kokku on nakatunud kuus inimest, kellest üks on raskes seisundis koomas.

Bakter nimega Vibrio vulnificus, mis levib nüüd lisaks teistele maailmameredele ka Läänemeres, pärineb Mehhiko lahest. Bakter levib soolases vees, mille temperatuur on üle 20 kraadi, kirjutab The Local.

«Bakter võib pesitseda mistahes veekogus, kui vaid tingimused tema arenguks on õiged,» ütleb Saksamaa Mecklenburg-Vorpommerni liidumaa tervise arengu osakonna (LAGuS) juht doktor Heiko Will. «See on väga levinud Taani, Poola ja Saksa rannikul.»

Üks bakterilt nakkuse saanud turist puhkas Usedomi saarel (Saksamaa ja Poola piiril Läänemeres paiknev saar) juuli lõpul. Kuu hiljem ta suri.

Teine pensionär on olnud koomas kolm nädalat ning tõenäoliselt amputeeritakse ta jalg. Ujuma läks ta Ahrenshoopi (Saksamaa põhjarannikul) lähedal, pisike haav jalal. Haiglasse pöördus ta vahetult pärast veeskäiku, kuna tema jalg tõmbus siniseks. Arstid diagnoosisid koheselt Vibrio vulnificus’e põhjustatud veremürgituse.

«Minu abikaasa poleks mitte mingil juhul Läänemerre ujuma läinud, kui oleks teadnud sellisest ohust,» ütles mehe abikaasa Sonja Bruehl Ostsee Zeitungile. «Tema tõsine terviseseisund ja laiaulatuslik põletik on talle ja tema perele väga laastavalt mõjunud ning seda oleks saanud vältida, kui kuurort oleks turiste ohtudest teavitanud.»

LAGuS ütles DPA uudisteagentuurile, et arstidele seati ülesandeks suve algul tuvastada infektsiooniriskid, kuid ühtki sellekohast avalikku teadannet ei väljastatud. Põhjus võis seisneda selles, et tollaste jahedate veetemperatuuridega välistati bakterilt nakkuse saamise võimalus.

«Esmaspäevaste testide tulemused näitasid, et Läänemere vetes on Vibrio vulnificus järsult tagasi tõmbunud,» märkis Will. «Jahedamad temperatuurid on teinud oma töö.»

Vibrio vulnificus on bakter, mis on suguluses ka kooleratekitajatega, ning on eriti ohtlik inimestele, kel on krooniline maksahaigus või nõrgenenud immuunsüsteem (HIV haiged, diabeedikud ja vanurid). Suuremat ohtu kujutab bakteriga kokkupuutumine aga meestele, kuna östrogeenil pidavat haigustekitaja vastu kaitsev toime olema. Kui bakter pääseb inimese vereringesse, põhjustab see veremürgistust ning põletikulisi protsesse.

Ligikaudu 25 protsenti bakteriga nakatunud haavadest viivad surmani.

Ka mereannid, mis sisaldavad Vibrio vulnificust, võivad inimest nakatada. Praegu teadaolevate haigete puhul pole bakter nende organismi toidu kaudu sattunud. «Tõenäolisemad on sellised haigusjuhud lõunapoolkeral,» ütles Will.

Viimati võttis Vibrio vulnificus Saksamaal kahe inimese elu 2010. aastal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles