Lasteaiad tervisetõendit nõuda ei tohi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui vanasti nõuti lasteaias lapse väljaheiteproovi ja arsti tõendit, et laps on terve, siis praegu enam mitte.

Sotsiaalministeeriumi meediasuhete nõuniku Aleksandra Solntseva sõnul ei nõuta tõendit alates 2010. aasta sügisest, mil hakkas kehtima sotsiaalministri määrus tervisekaitsenõuete kohta koolieelses lasteasutuses. Tõendi nõudmine lõpetati, sest selles sisalduvad delikaatsed isikuandmed.

Solntseva lisas, et kui laps võetakse lasteaeda vastu, peab vanem lasteasutuse direktorit teavitama lapse terviseseisundist tulenevatest eritingimustest. «Lapsevanem teavitab lasteaeda, kui tema laps haigestub – vanemad on kohustatud kinni pidama lasteasutuse päevakavast ja laste tervisekaitse ja tervise edendamise nõuetest. Sama määruse alusel ei lubata last lasteasutusse, kui tema terviseseisund võib kahjustada lapse enda või teiste tervist,» selgitas ta.

Tallinna Linnupesa lasteaia direktori Karin Saare sõnul oli varasem kord, kus perearstilt jõudis lasteaeda tõend kinnitusega, et laps on terve ja võib tulla kollektiivi, tarbetu. «Selline tõend ei andnud lasteaiale mingit infot ning ei olnud vajalik,» lausus Saar, kelle hinnangul on tähtsam lasteaia ja lapsevanema vaheline infovahetus.

«Lapsevanemad teavitavad lasteaeda näiteks lapse allergiatest, kroonilisest haigusest või puudest. Sel juhul palume tuua perearstilt tõendi allergiat tekitavate ainete suhtes. Krooniliste haiguste puhul tuleb teha koostööd nii arsti kui ka lapsevanemaga, et lasteaia töötajad teaksid, kuidas vajadusel käituda,» selgitas Saar.

Tema sõnul toovad lapsevanemad tõendi ka siis, kui laps on põdenud mõnd nakkushaigust

Ka haigekassa peab lapsepõhist lähenemist efektiivsemaks. «Kui kroonilistest haigustest lasteaeda ei teavitataks, seataks ohtu lapse tervis või elu,» ütles haigekassa avalike suhete osakonna juht Katrin Romanenkov.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles