Millist toetust saavad Tšernobõli veteranid Eesti riigilt?

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tšernobõli tsoon 2014. aastal.
Tšernobõli tsoon 2014. aastal. Foto: SCANPIX

Kuigi Eesti teadustöö leidis, et Tšernobõli veteranidel ei suurenenud kiirguse tõttu haigestumus ja suremus, toetab riik neid sellegipoolest mitme erineva toetusega, sh saavad nad jääda varem vanaduspensionile.

Möödunud nädalal üllatas üldsust Tartu Ülikoolis kaitstud doktoritöö, mis sisuliselt leidis, et Baltikumi meestel, kes 80ndatel sunniviisiliselt Tšernobõli puhastustöödele saadeti, ei suurenenud seetõttu vähkkasvajatesse haigestumus ning suremus.

Sotsiaalkindlustusameti kommunikatsiooninõunik Elve Tonts selgitas, et sunniviisiliselt tuumakatastroofi piirkonda katastroofi tagajärgi likvideerima saadetud inimeste õigusi reguleerib okupatsioonirežiimide poolt represseeritud isiku seadus. Represseerituks tunnistatud inimestele on antud represseeritu tunnistus, mille alusel on õigus saada toetusi ja soodustusi.

Esiteks saavad represseeritud isikud sotsiaalkindlustusameti kaudu tervise taastamise toetust. «Toetust makstakse tervise taastamise eesmärgil ilma kuludokumentide esitamise nõudeta. Toetuse maksmisel lähtutakse põhimõttest, et represseeritu saab oma äranägemisel otsustada, milliseid tervise taastamise teenuseid ta vajab,» lausus Tonts.

Tervise taastamise toetuse määr on 160 eurot ja seda makstakse üks kord aastas. Toetuse taotlemiseks esitatakse sotsiaalkindlustusametile ühekordne vormikohane avaldus. Avalduse võib saata ka posti teel.

Teiseks, Tšernobõli aatomielektrijaama avarii tagajärgede likvideerimisest osavõtnutele määratakse Tontsi sõnul soodustingimustel vanaduspension 5 aastat enne üldisesse vanaduspensioniikka jõudmist.

Kolmandaks, tuumakatastroofi, tuumakatsetuse või aatomielektrijaama avarii tagajärjel vähemalt 40 protsendi suuruse püsiva töövõimetusega isiku pensionile arvutatakse juurde pensionilisa – 10 protsenti rahvapensioni määrast (s.o 148,98 eurot).

Neljandaks, sõidusoodustus on represseeritu õigus rahalisele hüvitisele, millega kompenseeritakse talle raudtee-, maantee- ja veeliikluses riigisisesel liiniveol (kaasa arvatud kommertsliiniveol) ühistransporditeenuse kasutamise sõidukulu.

«Hüvitatakse 50 protsenti sõidupileti hinnast või sõidukulust, kuid mitte rohkem kui 32 eurot kalendriaastas. Sõidukulu hüvitise saamiseks esitatakse avaldus ja hüvitamisele kuuluvad sõidupiletid või sõidukulu tõendavad dokumendid, nt kassatšekk või internetipanga väljatrükk,» selgitas Tonts. Avalduse koos tõendavate dokumentidega võib saata ka posti teel. Kui dokumendid on esitatud hiljemalt kalendrikuu 10. kuupäevaks, siis makstakse hüvitist järgmisel kalendrikuul. Kui dokumendid on esitatud pärast kalendrikuu 10. kuupäeva, siis makstakse hüvitist ülejärgmisel kalendrikuul.

Eelmise aasta lõpul oli Tšernobõli tuumakatastroofi tagajärgede likvideerimisest osa võtnud pensionäride arv 1132 ja nende keskmine pension 352,8  eurot. Tonts lisas, et on kahtlemata ka neid inimesi, kes ei ole veel pensionärid, kuid kes saavad tervise taastamise toetust, kuid kahjuks neid andmeid tal hetkel pole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles