Uuring: kaalukaotuse saladus on Põhjamaade dieet

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhjamaalased tarbivad teiste toiduainete hulgas palju marju.
Põhjamaalased tarbivad teiste toiduainete hulgas palju marju. Foto: Panther Media/Scanpix

Veidrate dieetide pidamise asemel peaksid need, kes tahavad tõsiselt kaalus alla võtta ja vererõhku normi piires hoida, järgima Põhjamaade dieeti, selgus hiljutisest uuringust.

Kopenhaageni ülikooli teadlaste poolt läbi viidud uuringus osalesid ülekaalulised inimesed, vahendab The Independent. Need, kes sõid palju marju, pähkleid, teraviljatooteid ja kala, kaotasid kolm korda rohkem kaalu kui need, kes toitusid täiesti tavaliselt.

Tavaliselt kuulub taanlaste menüüsse pasta, leib, pitsa, kartulid, riis ja piimatooted.

Kala ja marjade poolest rikas Põhjamaade dieet tähendab selles piirkonnas laialdaselt tarbitava toidu söömist.

Uuringu läbi viinud teadlased said menüüde ja retseptide koostamisel nõu maailma parimalt Taani restoranilt Noma, kus teatakse hästi Põhjamaade kokakunsti saladusi.

Uuringus osales 181 vabatahtlikku ülekaalulist, neist 113 järgis Põhjamaade dieeti.

Osalejatel paluti süüa seni, kuni nad tundsid täiskõhutunnet. Kaloreid ei pidanud nad lugema, ehkki portsjonite suurused kirjutati üles.

Uuring näitas, et Põhjamaade dieeti järginute kaal langes keskmiselt 4,7 kilogrammi. Teised kaotasid vaid 1,5 kilogrammi. Samuti olid Põhjamaade dieeti pidanutel paremad vererõhu näitajad.

Kui veel mõnda aega tagasi oli Taani südamehaiguste osas maailmas esiotsas, siis enam mitte. Kui riik keelas ära transrasvade kasutamise toidus, langes südamehaigustega seotud surmajuhtumite arv märgatavalt.

Larsen märkis, et Põhjamaade dieeti, mis on ühtlasi tervislik, piirkondlik, säästev, hooajaline ja maitsev, võiks järgida igal pool maailmas, mitte ainult Põhjamaades.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles