Uuring: iga dieet toimib, kui sellest kinni peetakse

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Praegu on moes naturaalsed ja võimalikult looduslähedased dieedid.
Praegu on moes naturaalsed ja võimalikult looduslähedased dieedid. Foto: Panther Media / Scanpix

Kanada teadusuuring näitab, et praktiliselt kõikidel dieetidel – nii Kaalujälgijatel kui ka Atkinsi dieedil – on sarnased tulemused ning inimesed peaksid lihtsalt valima selle, mida suudavad järgida.

Kanada teadlaste tiim analüüsis 48 varasema uuringu andmeid, vahendab BBC. Nende peamine järeldus oli, et dieedist kinnipidamine on kaalu langetamisel olulisem tegur kui dieet ise. Toitumiseksperdid märkisid, et pea kõik dieedid alandavad kalorite tarbimist samal määral, mis selgitab ka sarnast tulemust.

Erinevad moedieedid vahetuvad pidevalt, praegu on üheks kuumemaks kõnealuseks teemaks madala süsivesiku- ja rasvasisaldusega dieedid.

Ontario McMasteri ülikooli ning Toronto haigla teadlased analüüsisid 7286 ülekaalulise kaalulangetaja andmeid. Nad vaatlesid järgnevate dieetide mõju: Atkinsi, Lõunaranna, Kaalujälgijate, tsooni-dieedi, «Biggest loser» dieedi, Jenny Craigi, Ornishi, Volumetricsi ja Rosemary Conley dieedi.

Tulemused näitasid, et pärast 12 kuud kaotasid nii madala süsivesikute- kui ka rasvasisaldusega dieetide järgijad keskmiselt umbes 7,3 kg. Esimese kuue kuuga olid süsivesikute tarbimise piirajad pisut rohkem kaalu kaotanud.

Uuringu raport leidis, et erinevused dieetide vahel olid väikesed ja tõenäoliselt kaalulangetajate jaoks väheolulised. Tulemused kinnitavad seega avalikkusele ja arstidele, et ei ole tarvis ühte lähenemist ja dieeti, mida kõik peavad kasutama, sest paljud erinevad dieedid suudavad pakkuda märkimisväärset kaalukaotust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles