WHO: iga 40 sekundi jooksul teeb keegi enesetapu

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Enesetapp sooritatakse ligi kolmandikul juhtudel mürgitamisega.
Enesetapp sooritatakse ligi kolmandikul juhtudel mürgitamisega. Foto: Repro

Maailma tervishoiuorganisatsiooni WHO teatel võtab iga 40 sekundi jooksul keegi maailmas endalt elu.

Raportis öeldakse, et enesetapp on üks suurimaid terviseprobleeme maailmas, mida liiga sageli peetakse tabuteemaks, vahendab BBC.

WHO on võtnud eesmärgiks vähendada enesetappude koguarvu 2020ndaks aastaks 10 protsendi võrra, kuid lisas, et vaid 28 maal on olemas riiklik enesetappude ennetusstrateegia.

Võetud eesmärki kampaaniana turundavad inimesed on öelnud, et selle täideviimiseks vajaksid ka koolid rohkem teemakohast haridust.

WHO analüüsis 10 aasta uuringute andmeid enesetappude teemal üle kogu maailma.

Analüüsist järeldus, et umbes 800 000 inimest võtab endalt igal aastal elu. Tegemist on teise peamise surmapõhjusega 15-29-aastaste seas. Inimesed, kes on üle 70 aasta vanad on kõige tõenäolisemad enesetapjad. Kolm neljandikku enesetappudest toimusid madala või keskmise elatustasemega riikides. Rikastes riikides sureb enesetapu läbi mehi naistest kolm korda rohkem.

Raportis järeldati ka, et kui riiklikult on tõkestatud ligipääs tulirelvadele ja mürgistele kemikaalidele, on ka enesetappude arv madalam.

Samuti leiti, et kui riiklik strateegia leiab laiemat kõlapinda ja seda tutvustatakse avalikult, on sel positiivsed tulemused. Paraku on seda praktiseeritud seni üsna vähestes riikides.

Maailma tervishoiuorganisatsiooni peadirektor doktor Margaret Chan leiab, et raporti näol on tegemist äratuskõnega. «See näitab, et enesetapud on maailmas üks suurim terviseprobleem, mida on liiga pikalt varjatud ja tabuks nimetatud,» ütles Chan.

Kuna vaimsete probleemidega inimesed kardavad sotsiaalset häbimärgistamist, loobuvad paljud neist professionaalse abi otsimisest ning võivad sedasi olla enesetapjate riskigrupis.

WHO on kritiseerinud enesetappude kajastamises ka meediat, kes avaldas detaile Hollywoodi näitleja Robin Williamsi surmast.

Organisatsioon kutsus riike üles pakkuma varasemast rohkem tuge neile inimestele, kes on proovinud endalt elu võtta.

WHO vaimse tervise ja mõnuainete kuritarvitamise osakonna teadlane Alexandra Fleischmann ütles, et enesetappude ennetamises ei saa ükski riik olla kunagi liiga tubli. «Alati saab rohkem teha, isegi kui teha esialgu algust vaid kohalikul tasandil.»

Enesetappude vähendamiseks valmistavat kampaaniat korraldav Jonny Benjamin ütles BBC-le, et üks oluline samm ennetustöös on avalikkuse teavitamine probleemist. «Tuleb tõsta inimeste teadlikkust sellest, kuidas läheneda suitsiidsete mõtete ja tunnetega inimestele. Liiga vähesed meist ei tea, kuidas reageerida, kui keegi võib olla potentsiaalselt valmis endalt elu võtma. Ka koolides tuleb antud teemal rohkem rääkida, sest statistikast johtub, et just noored on suurim enesetappude riskigrupp.»

 
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles