Istuv töö ohustab isegi sportlike inimeste tervist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tasapisi kõrgenev vererõhk ja kolesteroolitase ning lisanduvad kilod ohustavad kõiki istuva töö tegijaid.
Tasapisi kõrgenev vererõhk ja kolesteroolitase ning lisanduvad kilod ohustavad kõiki istuva töö tegijaid. Foto: SCANPIX

«Istuv töö või päevas tundide kaupa istumine on ohtlik isegi nende inimeste tervisele, kes vabal ajal harrastavad aktiivselt tervisesporti,» väitis uurija Elin Ekblom-Bak.

«Seni on uuritud vaid istuva ja sportliku elustiili erinevusi ja võimalikke terviseriske, kuid ka füüsilist aktiivsust nõudvate tegevuste vaheline ajavahemik on tervise seisukohalt oluline, » väitis Ekblom-Bak ajalehe Helsingin Sanomat teatel

Inimestel , kes oma vaba aega veedavad istudes, on mitu korda kõrgem enneaegse surma risk kui rohket liikumist nõudvate hobidega inimestel.

Ameerika Vähiühingu uurijad jälgisid 13 aasta jooksul enam kui 123 000 inimese elustiili ja analüüsisid nende surma põhjuseid. Uurijad leidsid, et naistel, kes enam kui kuus tundi päevas tegelesid mõne istuva hobiga - vaatasid telerit, mängisid lauamänge, surfasid netis - oli 40 protsenti kõrgem varajase surma risk kui nende liikuvate hobidega sookaaslastel. Istuva eluviisiga meeste enneaegse surma risk oli 20 protsenti kõrgem kui  rohkelt liikuvatel meestel.

Istuva eluviisi terviseriskidel on mitmeid põhjuseid. Istudes süüakse suure tõenäosusega kaloririkkaid vahepalu ning tarbitud kalorikogus on suurem, kui päeva jooksul kulutatakse. See ei ole aga ainus põhjus, sest uuringu tulemustest selgus, et pidev istumine suurendas ka normaalkaaluliste inimeste kehakaalu.

«Vahet pole, kus istutakse, oluline on päevas istudes veedetud aja hulk,» kinnitas uurija Elin Ekblom-Bak. Inimesed, kes suurema osa oma päevast veedavad istudes, muutuvad aastate möödudes ülekaalulisteks, nad saavad infarkti või surevad enneaegselt, hoiatas ta.

Tundidepikkuse istumise järel hakkab keha tema sõnul ajule saatma ebaadekvaatseid signaale. Kehas glükoosi ja rasva tasakaalu reguleerivate hormoonide talitlus aeglustub. Istuv töö on kahjulik isegi nendele inimestele, kes töövälisel ajal harrastavad liikuvat eluviisi, nentis ta.

Pikka aega istumine nõrgestab inimese immuunsüsteemi, mis omakorda suurendab vähki ja teistesse haigustesse haigestumise riski. Niisamuti suureneb trombide risk, sest istumine aeglustab vereringet. Istumine aeglustab ka ainevahetust, tõstab vere kolesteroolitaset ja vererõhku.

Istuvat tööd tegevad inimesed peaksid vähemalt kord tunnis kindlasti püsti tõusma ja liikuma, soovitas uurija.

Uurijate hinnangul peaksid ka istumisele olema kehtestatud samasugused soovitatavad ööpäevased piirmäärad, nagu päevas soovitatakse vähemalt pool tundi sportida. Seni pole aga tervisele ohtliku istumise piirmäära veel välja töötatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles