Galerii: surmavalt mürgised seened Eestis

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Igal seenehooajal tasub ikka ja jälle meelde tuletada, et metsast tuleks korjata ainult teada-tuntud seeni ning jätta kõik vähegi kahtlased seened võtmata.

Mauri Korhoneni raamatus «Tunne seeni» on kirjas, et kõik meie ohtlikud mürgiseened on ka suhteliselt maheda maitsega, mistõttu on väga riskantne kasutada toidu valmistamiseks tundmatuid seeni, isegi kui nad näevad ilusad välja.

Eestis on teada vähemalt 200 mürgist või tõsise mürgisuse kahtlusega suurseeneliiki. Surmavalt mürgised liigid on valge kärbseseen, roheline kärbseseen, kühmvöödik, tavavahelik, kevadkogrits ja jahutanuk.

Kõik surmavalt mürgised seened sisaldavad rakumürke (välja arvatud tavavahelik). Rakumürgid kahjustavad elusaid rakke ja põhjustavad seetõttu suuri kahjustusi eelkõige maksas ja neerudes. Seenemürgistuse esimesed nähud võivad ilmneda alles 4-24 tunni möödudes.

Esimesteks mürgistuse nähtudeks on kõhuvalu, oksendamine ja kõhulahtisus. Vahepeal võib inimene tunda end juba paranenuna, kuid hiljem ilmnevad haigusnähud taas kui kahjustunud maks ja neerud enam ei toimi.

Allikas: veterinaar- ja toiduamet

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles