Uuring vabastas rinnahoidja tõsisest kahtlustusest

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arstid soovitavad naistel vähi varajaseks avastamiseks  regulaarselt rindu kontrollida.
Arstid soovitavad naistel vähi varajaseks avastamiseks regulaarselt rindu kontrollida. Foto: SCANPIX

USA teadlased uurisid, kas peab paika väide nagu soodustaks rinnahoidja kandmine menopausi järgselt rinnavähi teket.

«On kõlanud arvamusi, et üks põhjus, miks arenenud riikides on rohkem rinnavähki kui arengumaades on seotud rinnahoidja kandmise tavaga,» vahendas portaal Medical News Today Washingtoni Ülikooli uurijat ja doktoranti Lu Cheni. «Arvestades, kui levinud on rinnahoidja kandmine, pidasime vajalikuks seda teemat uurida,» lisas ta.

USA rahvusliku terviseuuringute keskuse andmetel sai kuulujutt hoogu juurde 1995. aastal, kui ilmus Sydney Ross Singeri ja Soma Grismaijeri raamat «Dressed to Kill». Seal väideti, et päevas 12 tundi rinnahoidjat kandnud naistel on märksa suurem risk jääda rinnavähki võrreldes rinnahoidjat mitte kandvate naistega. Autorite väitel häirib rinnahoidja lümfisüsteemi, mistõttu kogunevad toksiinid rinda ja see soodustab vähiteket. Paljud eksperdid, sh Ameerika Vähiliit on selle väite ümber lükanud, viidates puudulikele tõenditele.

Chen ja tema kolleegid tegid intervjuusid 454 naisega vanuses 55 kuni 74 eluaastat, kel oli kõige enam levinud rinnavähivorm DCIS (ductal carcinoma in situ), ja 590 sama vana naisega, kel oli LCIS (lobular carcinoma in situ). Kontrollrühmaks oli 469 sama vana naist.

Naistel tuli vastata küsimustele, kui vanalt nad hakkasid rinnahoidjat kandma, milline on nende rinnahoidja suurus, mitu tundi päevas rinnahoidjat kanti ja kas aja jooksul muutus  rinnahoidja kandmises oli mingeid muudatusi. Uuringu tegemisel arvestati ka osaleja perekondlikku tausta ja reproduktiivset käitumist.

Uurijad leidsid, et mõlema rinnavähi tüübi korral ei ole seost rinnahoidja kandmisega. Haigestumise risk ei sõltunud sellest, mitu tundi rinnahoidjat kanti, kui vanalt hakkas naine seda kasutama.

Uuring ilmus ajakirjas Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles