Spordiklubide hinnad erinevad kümnete eurode võrra

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viimsi ööpäevläbi avatud spordiklubi.
Viimsi ööpäevläbi avatud spordiklubi. Foto: Karli Saul/SCANPIX

Viimaste aastatega oluliselt haaret laiendanud ja ketiks koondunud spordiklubid pakuvad oma teenuseid küllaltki erinevate hindadega.

Hinnapoliitikat mõjutab suuresti see, et klubid tegutsevad rendipindadel ning mida kallim on üür, seda rohkem küsitakse teenuse tarbimise eest ka kliendilt.

«Kui rendihinnad või kommunaalteenused tõusevad, ei jää klubil ka muud üle kui hinda tõsta,» selgitas Jaanus Lahe spordiklubist FitLife.

Eestis kolme klubiga tegutsev FitLife küsib Eedeni kaubanduskeskuses tegutseva spordiklubi külastuse eest rohkem raha kui kolmes ülejäänus. «Eedeni hinnavahet mõjutab ka see, et seal on laiem paketivalik, mis tähendab hinnatundlikule kliendile suuremaid võimalusi: hilisõhtupakett, päevapakett, nädalalõpupakett. Kui täispakett võib esmapilgul tunduda kallis, siis saab vastavalt töö- ja elurütmile teha muudatusi, mis ehk võimaldaks kasutada ka mõnd teist paketti,» selgitas Lahe.

FitLife’is maksab regulaarsele treenijale, kes otsustab aastaks klubiga liituda, üks kuu täisteenust Eedenis 40 eurot, Pärnus, Kuressaares ja Tartu Tamme klubis 29,90.

Täituvust reguleeritakse hinnaga

Ilma siduva lepinguta maksis kuumaks eelnevalt 45 eurot, kuid alanud sügisest tõstis klubi hinna 50 eurole. 10 korra kaartide hinnad tõsteti 60 eurolt 70 eurole.

Lahe sõnul on FitLife’i Eedeni klubi teistest ka suurem, omades kaht suurt rühmatreeningusaali, spinningusaali ja jõusaali. «Suurel klubil on rendihind ja kommunaalteenuste hinnad oluliselt kõrgemad, mistõttu kujuneb kõrgem hind ka klubiliikmele. Kuna Eedeni klubi asukoht, parkimisvõimalused ja üldine kättesaadavus on head, siis madalama hinnaga võib esineda ka klubi n-ö lõhkimüümist, mille tulemusel ei mahu kõik soovijad trennidesse,» avas Lahe hinnakujunemise teist poolt.

MyFitnessil on üle Eesti kokku 10 klubi, milles pakutavad odavaim ning kallim täispakett erinevad ligi 20 euro võrra. Hinna paneb paika mõistagi asukoht ning kõige suuremat tasu küsitakse Tallinna kesklinnas asuvas Viru keskuse klubis, odavaimad on Narva, Viljandi ja Pärnu.

Hinnatõusust pole pääsu

«Hinnastrateegia on olnud sama päris mitu aastat. Võrreldes näiteks 2008. aastaga on hinnad tegelikult langenud, mis on toonud juurde ka kliente,» selgitas MyFitnessi turundusjuht Marika Mäsak.

Kuigi ka Mäsaku kinnitusel on rendipindade üüritase erinev, ei ole see hetkel veel hinnakujundusel argumendiks. «Hinnastrateegia vaatame üle kord aastas ja hetkeseisuga suuri muutusi lähiajal plaanis pole,» rääkis Mäsak.

Kuid päris hinnatõusuta ei saa ka MyFitness. «Peame arvestama ka inflatsiooni ning kuluartiklitega, mis puudutavad otseselt meie tegevust. Kui peaksimegi tulevikus hindu tõstma, siis on see seotud pigem üldise hinnatõusuga,» lisas Mäsak.

Täna pakub MyFitness lisaks tabelis toodud täispaketile teisigi, millest soodsaim on päevapakett.

Sügishooaja algusel, mil kõik spordiklubid erinevate kampaaniatega uusi kliente treenima meelitavad, pakub MyFitness internetis klubiga liitujatele tavahinnast 10 eurot soodsamat liitumistasu.

Konkurents on jahenenud

Arctic Spordi turundusjuhi Hedi Lepmetsa sõnul moodustab klubipindade rent väga suure osa kuludest, mis teeb spordiklubidest väga kulutundlikud ettevõtted. «Hinnatõusu pole siiski viimasel ajal meil olnud ja pole seda lähiajal ka plaanis teha. Kui majandussurutis pitsitas, olid paljud klubid sunnitud hindu alandama kuni 30 protsenti ja toonasele tasemele on need suures osas igal pool ka jäänud,» ütles Lepmets.

Kui varasematel aastatel oli uusi spordiklubisid rohkem ning püüti kampaaniatega kliente ühest klubist teise meelitada, siis Lepmetsa sõnul on tänaseks olukord rahulikum. «Kui konkurente vaadata, siis tugevat rebimist ei ole. Kõik tahavad, et kõigil läheks hästi, sest Eesti turg on väike. Kui läheb ühel halvasti, mõjutab see kõiki valdkonnas tegutsejaid. Siiski on pisemgi konkurents edasiviiv jõud,» märkis Lepmets.

Arctic Sport on oma klientuuris selge suuna võtnud – klubi sihtrühmaks on 30-aastased ja vanemad, mis ei välista aga nooremate klientide olemasolu. «See seadis meie mõlemale klubile ka tingimuse, et olemas peab olema ka veetreeninguteks ja ujumiseks mõeldud bassein,» selgitas Lepmets.

Arcticuga liitujatele on tabelis näidatud täishinnad Tallinnas ja Tartus soodsamad, vastavalt 67 ja 61 eurot kuus. «Meie klubid on piisavalt suured, et teenida kasumit. Väiksema pinnaga tõenäoliselt poleks see nii lihtne. Klubiliikmemaks on aga piisaval tasemel, et vältida ülerahvastumist, aga hoida stabiilne külastatavus ja püsiklientuur, kelle jaoks tasu on ühtaegu ka motiveeriv, et trennis püsivalt käia,» märkis Lepmets.

Liis Udris on ühele spordiklubile truuks jäänud juba kuueks aastaks. Foto: Liis Treimann.
Liis Udris on ühele spordiklubile truuks jäänud juba kuueks aastaks. Foto: Liis Treimann. Foto: LIIS TREIMANN/PM/SCANPIX BALTICS

Pikaaegne klubiklient hindab mugavust

MyFitnessis juba seitsmendat hooaega trennis käiv Liis Udris on spordiklubi valikul lähtunud asukohast ja selle tihedast üle-Eestilisest võrgustikust.

«Liitusin Viru keskuses 2008. aastal uksed avanud MyFitnessi klubiga, millele olen truuks jäänud tänini, kuna asukoht on lähedal ka minu töökohale,» ütles Udris, kes peab hinnast olulisemaks mugavust.

Enim käib Udris rühmatreeningutes, mis nõuavad vastupidavust. «Lemmikuteks on algusest peale olnud BodyPump, BodyAttack, BodyCombat ning kui tekib soov iseseisvalt treenida, pakub head vaheldust ka korralik jõusaalitreening,» rääkis Udris.

Kuna sageli veedab Udris oma suved Pärnus, ei jäta ta treeninguid ka siis vahele. «Klubi plusspaketiga saan külastada ka teisi Eesti klubisid. Nii ei jää mul Pärnus olles ükski treening vahele.»

Pikalt ühe klubi juurde jäänud Udris põhjendab seda ühest küljest mugavusega, teisest küljest harjumusega. «Kui üks klubi saab koduseks, treeneritega tekib hea klapp ning kujuneb sõprade ring, kellega koos trennis käia, siis enamasti ükski teise spordiklubi odavamate hindade kampaania ei sunni nii lihtsalt kannapööret tegema,» rääkis Udris.

Foto: Tarbija24
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles