Kakskümmend toitu, mis võivad nurjata sinu treeningu

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

On palju üldjuhul tervislikke toite, mis vahetult enne treeningut tarbituna võivad pigem kahju kui kasu tuua. Shape toob välja 20 sellist toitu. 

Linaseemned 

Ehkki linaseemned on kehale kasulikud ja aitavad kaalust alal võtta, sisaldavad nad palju kiudaineid, mis võivad kaasa tuua gaase ja kõhupuhitust. 

Kliiniline toitumisnõustaja Stella Metsovas soovitab piirata kiudainete tarbimist kaks tundi enne ja kaks tundi pärast treeningut. Lisaks linaseemnetele soovitab ta eemale hoida ka kiudaine-toidulisanditest, kliidest ja kõrge kiudainete sisaldusega leivast ning süüa enne trenni pigem valku koos süsivesikutega.

Energiageelid 

Arvad, et energiageel on suurepärane viis treeninguks valmistuda? Metsovas märgib, et kui sa just ei tee üle 90 minuti kardiotrenni päevas, siis suure tõenäosusega ei vaja sa ka energiageeli. Spetsialisti sõnul häirib kogu selle suhkru tarbimine insuliini taset ja paneb hiljem päeva jooksul rohkem sööma. 

Hummus 

Hummus (kikerhernepasta) on küll tervislik toit, kuid vahetult enne trenni oleks parem selle söömisest hoiduda. New Yorgi dietoloogi Mary Hartley sõnul sisaldavad oatoidud, nagu hummus, suures koguses seedimatuid süsivesikuid, mis võivad tekitada gaase ja kõhupuhitust. 

Piimatooted 

Ehkki madala rasvasusega piimatooted kuuluvad tervisliku toitumise juurde, võib nende tarbimine enne treeningut muuta sind aeglasemaks. Metsovase sõnul esineb enamikul sportlastest, kellega ta töötab, probleeme, kui nad tarbivad piimatooted kaks tundi enne või pärast trenni. Ta soovitab piimatoodete tarbimist kindlasti piirata, kui tunned end väsinuna või sul tekivad röhitised.

Maitsestatud vesi 

Enamasti peetakse maitsestatud vett heaks fitness-joogiks, kuid tegelikult sisaldavad nad rohkelt suhkrut või siis kunstlikke magusaineid, mis võivad seada sinu treeningu efektiivsuse ohtu. 

Metsovas märgib, et kunstlikud magusained häirivad loomulikku bakteritasakaalu seedekulglas, mis omakorda häirib seedimist ja toitainete imendumist. 

Soolatud pähklid

Ehkki pähklid on hea ja tervislik vahepala, on enamik röstitud pähkleid tugevalt soolatud ning võivad häirida efektiivse treeningu seisukohast olulist vedelikutasakaalu. 

Metsovas soovitab vältida soolarikkaid toite igal võimalusel. Loomulikult on soola kasutamine toidus normaalne, kuid soolatud pähklid, kuivatatud veiseliha, krõpsud jms snäkid ei ole kuigi mõistlik valik. 

Rohelised banaanid 

Banaanid on heaks trennieelseks vahepalaks, kuid vali kindlasti küps banaan. Roheline banaan võib põhjustada gaase ja kõhupuhitust. Küpsest banaanist annavad märku pruunid laigud – selles staadiumis on puuviljas sisalduv suhkru kergesti imenduv, enne seda on aga banaan tärklisefaasis ning raskesti seeditav.

Dipiköögiviljad 

Taas üks tervislik vahepala, kuid parim pärast, mitte aga enne trenni. Köögiviljad, nagu brokoli, lillkapsas ja paprika sisaldavad suures koguses seedimatuid süsivesikuid, mis võivad põhjustada kõhupuhitust ja gaase. 

Kõvaks keedetud muna 

Hea puhta valgu allikas, kuid ei sisalda süsivesikuid, mida vajame energia saamiseks. Lisaks võtab munas sisalduva valgu seedimine palju aega, mis võib tekitada treeningu ajal raske tunde. 

Vürtsikas toit

Vürtsikas toit võib aidata põletada rohkem kaloreid, kuid ei aita seda teha, kui sööd seda vahetult enne trenni. Isegi, kui tegemist on muidu tervisliku toiduga, võivad sellesse lisatud vürtsid põhjustada kõrvetisi. 

Muffinid 

Võtad trennieelse kohvi kõrvale muffini või croissant’i? Jäta nad pigem söömata, sest nad on liiga rasvased ja teevad sinu olemise trenni ajal raskeks. 

Valgubatoonid 

Ära lase end eksitada – paljud valgubatoonid pole sugugi paremad kui šokolaadibatoonid! Kui sinu valgubatoon annab enam kui 200 kilokalorit ja seejuures väga vähe valku, võib see jällegi treeningu eel liiga raskelt mõjuda ja põhjustada veresuhkru taseme languse, mis põhjustab omakorda väsimust. Valgu ja suhkru suhe batoonis võiks olla üks ühele. 

Kohvijoogid 

Kohv ise mõjub enne treeningut hästi, kuid kindlasti mitte liigsed kalorid ja suhkur. Seega hoia eemale igasugu maitsvatest vahukoorega kohvijookidest. 

Energiajoogid

Enamik energiajooke on gaseeritud ja sisaldavad väga palju suhkrut (või kunstlikke magusaineid), mis tekitavad gaase, kõhupuhitust ja kurnatust. Kofeiinist võib treeningu eel küll abi olla, kuid pigem võiksid võtta ühe rohelise või musta tee või rasvavaba latte. Kõrvale võid süüa ühe valgurikka valgubatooni (mis ei sisalda liiga palju suhkrut).

Poesmuutid 

Õige, värske smuuti, mille teed kodus ise, on suurepärane trennieelne vahepala. Kuid poesmuutist võid saada liiga palju suhkrut ja rasva. Parim variant on värsketest marjadest-puuviljadest ja valgupulbrist tehtud smuuti.

Puuviljamahl 

Klaas mahla tundub olevat hea mõte enne hommikust trenni, kuid isegi, kui tegemist on 100-protsendilise mahlaga, sisaldab ta palju puuviljasuhkrut ja seejuures null kiudaineid. Tulemuseks on hilisem veresuhkru taseme kiire langus. Seega tasuks apelsinimahlale eelistada värsket apelsini, mis sisaldab ka kiudaineid.

Valgujoogid

Valmis valgujook ei ole sama, mis veega segatud valgupulber. Ta võib sisaldada palju liigset suhkrut ja piima, mis võivad taas põhjustada kõhupuhitust, gaase ja väsimust. 

Riisikoogid 

Jah, nad annavad vähe kaloreid, kuid võivad siiski sisaldada ka suhkrut ja soola ega anna seejuures valku või muid toitaineid, mis annaks treeningu ajal jõudu juurde. 

Pähklite-kuivatatud puuviljade segu

Tegemist on üsna hea kaasaskantava vahepalaga, kuid pähkli-puuviljasegu seedimine võib võtta palju aega ning tekitada ka gaase. 

Avokaado 

Jah, avokaado on tervislik, kuid sisaldab palju rasva, mis pole ei treeningu eel ega järel kuigi hea. 

Palju rasva või kiudaineid sisaldavate toitude seedimine võib võtta taas väga palju aega, mis tähendab, et nad jäävad pikaks ajaks seedekulglasse pidama. Samuti läheb nende seedimise soodustamiseks kogu veri makku, mis võib põhjustada treeningu ajal krampe ja ebamugavustunnet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles