Mikroobid rändavad koos inimesega

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Ajakirjas Science ilmunud uurimusest selgus, et inimene pole kunagi üksi – meiega koos liiguvad miljonid mikroobid, mis seavad end hotellitoas sisse juba mõne tunniga, uue maja asustamiseks kulub neil aga umbes ööpäev. 

Jack Gilberti uurimisrühma liikmed kaardistasid seitsme perekonna liikmete mikroobe. Pered pärinesid USA eri osadest ning neist kolm olid ühest linnast teise kolimas, vahendab Tartu ülikooli teadusportaal Novaator.

Teadlased võtsid proovid inimeste kätelt, jalgadelt ja ninaõõnest. Samuti võeti analüüsid nende elupaikade ustelt, põrandatelt, kõikidelt lülititelt ja köökidest ning ka lemmikloomadelt. Kokku leidsid mikrobioloogid üle 21 000 erineva bakteriliigi. Tuli välja, et igal inimesel ja perekonnal on iseloomulik mikrobioloogiline sõrmejälg – kolimisel liikusid bakterid inimestega kaasa ja vallutasid kiiresti uue elupaiga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles