Loomanahk kaitseb imikuid astma eest

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Imikute astma tekkimise riski võib vähendada loomanahk.
Imikute astma tekkimise riski võib vähendada loomanahk. Foto: SCANPIX

Imikutel, kes magavad esimesed kolm kuud loomanahal, võib väheneda astma tekkimise risk hilisemas elus, selgub hiljutisest uuringust.

Uuringut tutvustati täna Euroopa Hingamishaiguste Seltsi (ERS) rahvusvahelisel kongressil Saksamaal Münhenis, vahendab Medical News Today.

Uuringust selgus, et imik, kes puutub kokku loomanaha ja -karvadega, võib hilisemas lapsepõlves olla kaitstud astma ja allergiate eest.

Antud uuringus jälgisid teadlased Saksamaa vastsündinuid, kes sündisid linnakeskkonnas. Teadlased kogusid informatsiooni laste tervise kohta ajani, mil nad said 10aastaseks. Uuringus kasutati 2441 lapse andmeid ning neist 55 protsenti magas esimese kolme kuu jooksul loomanahal.

Leiti, et neil imikutel, kes loomanaha peal magasid, tekkis järgmise kuue aasta jooksul 79 protsenti väiksema tõenäosusega astma kui neil, kes seda ei teinud.

Kui lapsed said kümneaastaseks, oli astma tekkimise risk veelgi vähenenud.

Teadlaste sõnul tuleks antud teemal veel uuringuid läbi viia. Ent kuni pole lõpuni kindel, mis astmat põhjustab ja kuidas seda ravida, annavad sellised uuringud informatsiooni ennetavate strateegiate kohta nii astma kui ka allergiate puhul.

USA Haiguste Ennetamise ja Tõrje Keskuse (CDC) kinnitusel on astma üks kõige levinumaid laste hingamisteede haigusi.

Astmaga kaasnevad hingeldus ja pakitsushood rinnus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles